Jákob Zoltán a készpénz és bankkártya használatáról

A mai világban egyre többen választják a bankkártyás fizetést, és ezt a trendet az ország egyik leggazdagabb embere, Jákob Zoltán is előnyben részesíti.

A készpénz helyett már csak bankkártyát használ, mivel a készpénz használata kellemetlen érzéseket váltott ki belőle, például amikor nem volt nála apró, vagy amikor a zsebében kellett hordania a pénzt. Jákob Zoltán ma már mindenért kártyával fizet, beleértve a borravalót is, amit terminálon keresztül ad meg. Az egyetlen hátrányként a kontroll hiányát említi, mivel a kártyás fizetésnél nem látja fizikailag csökkenni a pénzét, de úgy véli, hogy ez a módszer biztonságosabb, mint amikor tömött zsebekkel járt.

Biztonsági szempontból is előnyösebbnek tartja a bankkártyát, hiszen régen, amikor tömött zsebekkel járt, sok veszélynek volt kitéve. A bankkártya használatával ez az aggodalom megszűnt számára.

Az internetes vásárlások terén is a kényelmet és biztonságot részesíti előnyben, hiszen naponta rendel online, és mivel elfoglalt, a csomagok átvételét a portásra bízza. Ezért is fizet mindenért előre az interneten, hogy a portásnak ne kelljen a borravalóval bajlódnia.

Jákob Zoltán kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi tudatosságra nevelést, amit saját lányain is alkalmazott. Ők már nagyon takarékosak, és például az egyik lánya versenyt fut azzal, hogy mennyi pénzt tud megspórolni a bankkártyáján. Jákob úgy véli, hogy a gyerekeknek nem kellene készpénzt hordaniuk, mert azt ellophatják vagy elveszíthetik, de mindig legyen náluk bankkártyán elegendő összeg a váratlan helyzetek kezelésére.