Új csalási módszer veszélyezteti a banki ügyfeleket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és más pénzintézetek nevében terjedő hamis e-mailekkel próbálják meggyőzni a csalók az ügyfeleket, hogy egy vírusirtónak álcázott kártékony szoftvert töltessenek le, amivel a bűnözők hozzáférhetnek a bankszámláikhoz. Az OTP Bank figyelmeztetése szerint különösen az androidos eszközök tulajdonosai vannak veszélyben.

A csalók egy új módszerrel próbálkoznak: egy e-mailben, amely a Magyar Nemzeti Bank és több pénzintézet logóját is tartalmazza, arra ösztönzik az ügyfeleket, hogy töltsenek le egy állítólagos vírusirtó programot. Azonban ez a program valójában nem biztosít védelmet, hanem épp ellenkezőleg, a bűnözőknek adhatja meg a lehetőséget, hogy hozzáférjenek a számlán lévő pénzhez.

A levélben hamisan azt állítják, hogy az MNB által javasolt "víruskezelő" program letöltését ajánlják, de valójában a pénzintézet sosem adna ki ilyen ajánlást.

Az ügyfeleknek nem szabad megadniuk semmilyen személyes adatot, és különösen óvakodniuk kell a nem hivatalos pénzügyi alkalmazások telepítésétől. Ha valaki mégis letölti a csalók által ajánlott programot és megadja adatait, akkor gyakorlatilag a bűnözők kezére játszhatja a számlája feletti irányítást.

A bankok folyamatosan dolgoznak a biztonsági rendszerek fejlesztésén, de ha az ügyfél maga adja meg a belépési adatait, akkor ezek a rendszerek sem nyújtanak védelmet. A jegybank sajtótájékoztatóján is kiemelték, hogy a rendszerek fejlesztése mellett a banki ügyfelek oktatása is kulcsfontosságú, mivel sokan még mindig nem tisztában vannak az alapvető biztonsági kockázatokkal.

Az OTP Bank új biztonsági intézkedésként májustól automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A limit módosítására a mobilbankban és a bankfiókokban lesz lehetőség. A szolgáltatás az ügyfelek biztonságát szolgálja, és a beállított limitet bármikor módosíthatják, vagy ideiglenesen akár fel is függeszthetik az OTP MobilBankban. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség (MBSZ) főtitkára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, mivel 2023-ban a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt.

Az alábbiakban tíz alapvető szabályt sorolunk fel, amelyek betartásával megelőzhetők a csalások:

  1. Ne kattintson ismeretlen linkekre.
  2. Mindig ellenőrizzük a link szövegét; a hivatkozásnak https://-el kell kezdődnie.
  3. Állítsunk vásárlási limitet a kártyánkra, és használjunk (egyszer használatos) virtuális bankkártyát.
  4. A bankkártya-adatokat csak biztonságos fizetési oldalon adjuk meg.
  5. Ne adjon ki semmilyen fizetési vagy egyéb szenzitív adatot.
  6. Ne telepítsünk semmilyen nem hivatalos pénzügyi alkalmazást.
  7. Ha a bank nevében hívást kapunk, csapjuk le a telefont, és hívjuk vissza a pénzintézet hivatalos számát.
  8. Soha ne diktálja be telefonon a kártyaszámot, lejárati időt vagy az sms-ben kapott biztonsági kódot.
  9. Kérjen push vagy sms-értesítést a tranzakciókról.
  10. Az e-mailek megnyitását mellőzze, ha futárszolgálatok nevében érkeznek, és csomagot vár.

Fontos, hogy ne engedjünk a csalók pszichológiai nyomásának, mivel céljuk, hogy minél több pénzt szerezzenek meg.