A szumó legendája, Akebono Taró életét vesztette

Ötvennégy éves korában szívelégtelenség következtében elhunyt Akebono Taró, a szumósport első nem japán nagy bajnoka. A hawaii-i születésű sportoló, aki Chad Rowan néven látta meg a napvilágot, több mint húsz évvel ezelőtt vonult vissza, de népszerűsége és kulturális hatása máig érezhető.

Akebono 1988-ban érkezett Japánba, és rövid időn belül kiemelkedővé vált a szumó világában. Bár magassága és súlypontja miatt kezdetben kétségek merültek fel a sikerességét illetően, 203 centiméteres magasságával és 233 kilós testsúlyával hamarosan bebizonyította, hogy helye van a sportágban. Agresszív stílusával gyakran csak néhány másodperc alatt győzte le ellenfeleit.

Akebono karrierje során 11 nagy szumótornán diadalmaskodott, és további 13 alkalommal második helyezést ért el. 1993-ban ő lett az első nem japán születésű szumós, aki elnyerte a yokozuna, azaz a nagy bajnok címet. A yokozuna rangot szigorú feltételekhez kötik, és a 17. század óta csupán 76-an részesültek ebben a megtiszteltetésben.

Akebono krónikus térdsérülése miatt hagyott fel a szumóval 2001-ben, később kickboxban, vegyes harcművészetekben és a profi birkózásban is kipróbálta magát, bár ezeken a területeken már nem ért el jelentős sikereket.

2017-ben Akebono szívproblémák miatt került kórházba, és két hétig mesterséges kómában tartották. Betegsége során jelentős súlyt vesztett, és izomzatát is elvesztette, 2018-ban már járni sem tudott. Egy évvel később mentális állapotának romlásáról is hírek jelentek meg.

Akebono halála jelentős veszteség a szumó világában, és emléke tovább él azokban, akiket inspirált. Rahm Emanuel, az Egyesült Államok japán nagykövete szerint Akebono megnyitotta az ajtót más külföldi birkózók számára, lehetővé téve számukra, hogy sikeresek legyenek ebben a sportágban, és hozzájárult az Egyesült Államok és Japán közötti harmonikus kapcsolatok kialakításához.

A japán kultúrában a negatív érzelmek kezelése mindig is fontos szerepet játszott, és a tudomány is igyekszik megérteni ennek módjait. Egy friss kutatás szerint például az emberek hamarabb megnyugszanak, ha negatív gondolataikat leírják egy papírra, amit aztán széttépnek vagy a kukába dobnak. A Nagoja Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint ez a módszer hatékonyan csökkentheti a dühöt, ami a japán Hijosi szentélyben megrendezett fesztiválon is megfigyelhető, ahol az emberek szimbolikusan törnek össze korongokat, hogy megszabaduljanak a bántó érzésektől. Akebono életútja és a japán hagyományok egyaránt azt mutatják, hogy a küzdelem és a belső harmónia keresése összefonódik a japán kultúrában.