Hajmeresztő mutatvánnyal döntött világrekordot egy nő az Eiffel-tornyon

Egy francia nő, Anouk Garnier megdöntötte a kötélmászás világrekordját, amikor felmászott az Eiffel-torony 110 méter magasan lévő második emeletére.

A 34 éves sportoló 18 perc alatt teljesítette a távot, ezzel új rekordot állítva fel, és egyben pénzt gyűjtve a rák megelőzésére és támogatására. Garnier leírta az élményt varázslatosnak, és elmondta, hogy sosem kételkedett abban, hogy sikerülni fog a vállalkozása.

"Sok hullámvölgy volt a rekordhoz vezető úton. Az időjárás nem mindig volt a szövetségesem, és össze kellett hangolnunk az ebben a monumentális projektben részt vevők napirendjét. De soha nem szűnt meg a hitem. Az elégedettség és az öröm, amit ma ebből merítek, annál nagyobb. Egy őrült álom vált valóra." – tette hozzá Garnier.

A korábbi világrekordot Thomas Van Tonder dél-afrikai sportoló tartotta, aki 2020-ban 90 méter magasra mászott fel egy kötélen, míg a női rekordot Ida Mathilde Steensgaard dán sportoló birtokolta, aki 2022-ben 26 méter magasra mászott fel egy kötélen. Garnier most mindkét rekordot megdöntötte, és elmondása szerint Steensgaard sikerei inspirálták őt a kötélmászás megkezdésére.

A felkészülés egy évig tartott, és a cél a Rákellenes Liga támogatása volt, miután édesanyjánál diagnosztizálták a betegséget. Garnier tervei szerint visszatér az akadályfutáshoz, és májusban Marseille-ben viszi az olimpiai fáklyát, de már a jövőbeli kihívásokon is gondolkodik.

(Borítókép: Anouk Garnier francia sportoló kötéllel mászik fel az Eiffel-toronyra, hogy megdöntse a világrekordot 2024. április 10-én. Fotó: Stephane De Sakutin / AFP)