A vízilabda jövője kérdéses az olimpián

Komoly változások jöhetnek a 2028-as Los Angeles-i olimpián a vízilabdatornák szervezésében, amelyek hátrányosan érinthetik a magyar sikersportot.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a költséghatékonyság és fenntarthatóság jegyében fontolgatja a vízilabda versenyek lebonyolítási rendjének és a részt vevő csapatok számának csökkentését. A VLV cikke szerint a tervezett változtatások között szerepel, hogy a szinkronúszás és a vízilabda versenyszámokat egyazon létesítményben rendezzék meg, ami a Los Angeles-i helyszínek távolságai miatt merült fel.

A férfi vízilabda torna lebonyolítási rendje is átalakulhat: a jelenlegi kétszer hatos csoportos rendszer helyett négy hármas csoportot hoznának létre sorsolással, és a csoportok harmadik helyezettjei búcsúznának az olimpiától, így a 9-12. helyért sem rendeznének mérkőzéseket. Emellett a vízilabda-program időtartama is csökkenne négy nappal az olimpián.

Molnár Tamás, a World Aquatics vízilabda szakbizottságának (WPTC) elnöke elmondta, hogy a szervezet minden megoldást mérlegel, amely nem csökkenti az olimpián részt vevő csapatok számát.