A Szajna szennyezettsége és a párizsi olimpia biztonsági kihívásai

A Szajna folyó vízminőségének romlása és a párizsi olimpia szigorú biztonsági intézkedései miatt fennáll a lehetőség, hogy a triatlon úszóversenyeit el kell halasztani, ha a heves esőzések tovább rontanak a helyzeten, figyelmeztetett Tony Estanguet, a rendezvény elnöke, és Gérald Darmanin, Franciaország belügyminisztere.

A Surfrider Foundation Europe által végzett legfrissebb vizsgálatok szerint a Szajna vizében az E. coli baktériumok szintje aggasztóan magas. A július 26-án kezdődő olimpiai játékokon a férfi és női triatlon versenyeket július 30-án és 31-én, míg a vegyes versenyt augusztus 5-én rendeznék meg. Azonban Estanguet elmondása szerint, ha a csapadék mennyisége jelentős lenne, akkor a triatlon eseményeket az olimpia végére halasztanák.

A szervezők jelenleg egy 1,4 milliárd eurós regenerációs projektbe fektetnek, amelynek célja, hogy a Szajna vizét biztonságossá tegyék az úszás számára. A projekt részeként egy esőtározó medencét is építenének, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

A tervek szerint az olimpiai játékokat követően, 2025-ben három szabadtéri fürdőhelyet nyitnának meg, amelyek a rakpartokról is elérhetők lesznek. A francia hatóságok több mint egy évszázada, egészségügyi okokból tiltották meg a Szajnában való fürdőzést.

A biztonsági intézkedések kapcsán Gérald Darmanin részletezte, hogy a légtér lezárását, az önkéntesek átvilágítását és 45 000 rendőr készenlétbe helyezését tervezik, hangsúlyozva az események zavartalan és biztonságos lebonyolításának fontosságát. A belügyminiszter megerősítette, hogy a megnyitó ünnepség helyszínéül a Szajna folyót választották, de felkészültek az ünnepség áthelyezésére is, ha szükséges lenne.

Darmanin kiemelte, hogy már egy héttel az ünnepség előtt jelentős forgalomkorlátozások lépnek életbe a Szajna mentén, és több órára lezárják Párizs feletti légteret, ami a repülés történetében először kerül majd sor. Az interjúban szó esett arról is, hogy a szállodákban és nagykövetségeken fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be, és mintegy 2500 külföldi rendfenntartó vesz részt ötven ország részéről.

Az önkéntesek és biztonsági személyzet átvilágítása kapcsán Darmanin elmondta, hogy 285 ezer ember került vizsgálat alá, melyből 195 ezer esetben már megtörtént az átvilágítás, és ennek eredményeképpen 161 embert zártak ki radikális ideológiákhoz való kötődés vagy potenciális biztonsági kockázat miatt. Az olimpiai fáklyafutás során esetlegesen előforduló tüntetésekre is felkészülnek, a fáklya május 8-án érkezik Marseille-be és július 26-án éri el Párizst.