Folytatódott a Milák-show: már az első előfutamában agyonverte a teljes ob-mezőnyt

Milák Kristóf, a Honvéd 24 éves olimpiai bajnoka, lenyűgöző teljesítménnyel kezdte a magyar bajnokságot, ahol már az előfutamokban is kiemelkedő időeredményeket ért el.

Milák Kristóf a magyar bajnokság első napján, a 100 méteres gyorsúszásban már az előfutamban 49.02-es időt ért el, majd a döntőben 48.38-as idővel magabiztosan szerezte meg az aranyérmet, ami mindössze négy századdal maradt el az olimpiai kvalifikációs időtől. Az előző évben elért eredményeinél is jobb időt úszott, annak ellenére, hogy a hírek szerint nem vagy csak nagyon lazán edzett a medencében.

A 200 méteres pillangóúszásban, amelyben világcsúcstartó és olimpiai bajnok, az előfutamokat 1:55.43 perces idővel nyerte meg, majd a döntőben 1:52.58-at úszva aratott győzelmet. Ezzel az idővel Márton Richárdot, aki ennél több mint három másodperccel volt lassabb az előfutamban (1:58.44), és Török Dominikot előzte meg. A tavalyi, kaposvári ob-n elért 1:52.50-es és a döntőben úszott 1:51.40-es időeredményeihez képest is erős teljesítményt nyújtott. Azonban a döntőben elért 1:54.90-es idővel nyerte meg a versenyt, ami az ötödik legjobb időt jelenti idén ebben a számban, és a világranglista nyolcadik helyére repítette.

Milák Kristóf a magyar bajnokságokon hagyományosan hat számot úszik, idén is ezek között szerepel a 100 gyors és a 200 pillangó. A versenyző állóképességét jól mutatja az utolsó 50 méteres részidő, amely az előző évben elért eredményeinél is jobb volt.

A 200 pillangó előfutamában a második legjobb időt Polat Turnali érte el, míg a harmadik legjobb nevezési idővel rendelkező Márton Richárd a fináléba jutott. A negyedik legjobb időt Kochu Anton úszta. A döntőben Márton Richárd lett a második, míg a török úszó, Polat Uzer Turnali a harmadik helyen végzett.

Milák Kristófot a 50 méteres gyorsúszás előfutamában is láthatjuk, ahol 22.29 másodperces idejével a 101 fős mezőny élén végzett, így ebben a számban is a négyes pályáról várja majd a finálét. A 126. úszó országos bajnokság a Duna Arénában zajlik, és péntek estig tart. A 200 pillangó fináléját és az 50 gyors döntőjét is a bajnokság második napján rendezik.

Milák Kristóf és Hosszú Katinka visszatérése tematizálja a 126. országos úszóbajnokságot, ahol Milák a 100 gyorsot sorozatban negyedszer nyerte meg, két századdal jobb idővel, mint a tavalyi ob-n. A versenyző medencén kívüli produkciója is figyelemre méltó, hiszen egyetlen szó nélkül átcsörtet a vegyes zónán, és középső ujját felmutatva üzen az őt fényképező fotósoknak. A 200 méteres férfi pillangó előfutamai nyitották a programot, ahol Milák a tavalyi kaposvári ob-n elért 1:52.88 perces időnél is gyorsabban, 1:55.43-mal nyerte meg a saját futamát. Az utolsó 50 métere még 8 tizeddel gyorsabb volt, mint Kaposváron. Az ob programját és úszóink eredményeit a szövetség honlapjára kattintva böngészheti.

Az utóbbi hónapokban folyamatosan téma volt Milák Kristóf fizikai és lelki állapota, miután tavaly június közepén bejelentette, hogy nem indul a fukuokai világbajnokságon, majd lemondta a budapesti világkupát is. A párizsi olimpiára nem kezdte meg időben a felkészülést, a szövetségi kapitány szerint a sportoló katasztrofális állapotban lehet, hiszen nem végzett érdemi munkát hónapok óta. A szövetségi kapitány tavaly decemberben azt mondta: „Milák tartozik magának és Magyarországnak annyival, hogy lejár edzeni. Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!” Hogy Milák biztosan visszatér, múlt héten derült ki, amikor részt vett a magyar úszók Tenerifén tartott edzőtáborában. Akkor edzője, Virth Balázs azt mondta, „Kristóf csendben, nyugodtan szeretne edzeni, és én ezt a kívánságát tiszteletben tartom”.

(Borítókép: Milák Kristóf (k) a későbbi második helyezett Németh Nándor (b) és a későbbi harmadik Szabadics Bence a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője előtt az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 9-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)