A birkózók és úszók küzdelme az olimpiai kvótákért

Annak ellenére, hogy Nagy Bernadett birkózó olimpiai kvótát szerzett a bakui európai kvalifikációs versenyen, több magyar sportoló gyenge teljesítményt nyújtott, és nem jutott ki a nyári ötkarikás játékokra. A birkózás, mint Magyarország egyik legsikeresebb olimpiai sportága, most szokatlan helyzet előtt áll, és a szövetségi kapitányok még keresik a válaszokat, miközben reménykednek a fiatal versenyzők lámpalázának elmúlásában. Ugyanakkor az úszásban Kapás Boglárka olimpiai kvótát szerzett a Duna Arénában zajló úszó országos bajnokságon, 200 méter pillangón.

A magyar birkózás hagyományosan eredményes olimpiai sportág, 20 arany-, 16 ezüst- és 20 bronzéremmel a negyedik legsikeresebb. Azonban az utóbbi időben előfordult, hogy nem szereztünk érmet, mint például az 1996-os atlantai és a riói olimpián. Tokióban viszont Lőrincz Tamás aranyat, testvére, Lőrincz Viktor ezüstöt nyert, de most úgy tűnik, Párizsban szerényebb lesz a magyar képviselet.

A bakui versenyen Nagy Bernadett 76 kilogrammos súlycsoportban szerezte meg az olimpiai kvótát, de a cél ennél több kvóta megszerzése volt. A papírforma alapján minden szakágban legalább egy kvótát kellett volna szereznünk, de végül csak egy lett belőle.

Jelenleg három magyar birkózó biztosította helyét Párizsban: Muszkajev Iszmail, Losonczi Dávid és Nagy Bernadett. Váncza István, Ligeti Dániel és Orsós Sztálvira, akik első kiemeltek voltak, nem szereztek kvótát, és Bajcajev Vlagyiszlav, valamint Lévai Zoltán is kiesett.

Az olimpiai kvalifikáció a bakui verseny után nehezebb lesz, már csak egy lehetőség maradt a kvóta megszerzésére, sokkal erősebb mezőnyben. A belgrádi világbajnokságon súlycsoportonként öt, a kontinentális tornákon pedig ketten-ketten szerezhetnek kvótát, az olimpián pedig csak tizenhatan indulhatnak.

Váncza István és Lévai Zoltán is közel álltak a kijutáshoz, de sajnos nem sikerült kvótát szerezniük. Szombaton Nagy Bernadett célba ért, de Orsós Sztálvira csalódást keltő eredményt ért el. Vasárnap a szabadfogásúak között minden magyar birkózó vereséget szenvedett.

A szabadfogású szövetségi kapitány, Bánkuti Zsolt szerint a hétvégi eredmények váratlanul érték, és bízik a versenyzőkben, hogy a következő kvalifikációs versenyen megszerzik a kvótát. A párizsi olimpiára már csak az isztambuli kvalifikációs világbajnokságon lehet kvótát szerezni, ahol súlycsoportonként hármat osztanak ki, de a mezőny sokkal nagyobb lesz.

A kötöttfogású magyar csapat világbajnoki szereplését a rutintalanság nehezítette meg. Módos Péter szövetségi kapitány szerint a fiatal versenyzők tudásukkal és munkájukkal képesek kvótát szerezni, de az olimpiai kvalifikációs versenyek mindig mások, ahol mindenki az életéért küzd.

A magyar csapat Tatán készül a sorsdöntő viadalra, ahol több mint tucatnyi országból érkező versenyzőkkel gyakorolhatnak. Módos Péter szerint négy súlycsoportban küzdenek majd a kvótáért, és bár reálisan egy kvóta juthat nekik, a kettő sem lehetetlen.

Kapás Boglárka, aki korábban jelezte, hogy ez lesz az utolsó éve versenyzőként, és nagy célja volt eljutni az olimpiára, ami az ötödik lesz karrierje során, 200 méter pillangón szerzett kvótát az úszó országos bajnokságon. A szám 2019-es világbajnoka hamar az élre állt, és sikerült megszereznie az olimpiai kvótát 2:08.15-ös idővel, így készülhet Párizsra. 2016-ban, Rióban bronzérmes volt 800 gyorson.

(Borítókép: Magyar Birkózó Szövetség)