Sporttörténelem: a döntőben kisöpörték a magyar bajnok FTC-t

Fennállása során először lett bajnok a Corona Brasov a jégkorong Erste Ligában, miután szerdán a döntő negyedik mérkőzésén, hazai környezetben 4–1-re legyőzte az FTC-Telekomot, és így összesítésben 4–0-ra jobbnak bizonyult nála.

Az FTC, mely az alapszakaszban az első helyen végzett, a negyeddöntőben 4–1-re múlta felül a DEAC csapatát, majd az elődöntőben a Csíkszereda együttesét is 4–2-es összesítéssel győzte le. A Brassó azonban a kiesés szakasz első körében két vereséget szenvedett el a DVTK-val szemben, de ezt követően négy győzelemmel fordított és a Gyergyó elleni párharcban 4–2-re diadalmaskodott.

A döntő első mérkőzésén az FTC három gólt lőtt az első harmadban, de végül 5–3-ra kikapott, majd a második találkozón 4–0-ra szenvedett vereséget otthon. A harmadik mérkőzésen Brassóban 5–2-re maradt alul, így a Corona egy lépésre került az Erste Liga-cím megszerzésétől.

A szerdai mérkőzésen a Corona Brasov már a 8. percben megszerezte a vezetést Judd Blackwater révén, aki Arany Gergely lábai között lőtt a kapuba. A második harmadban Albert Zagidullin távoli lövésével növelte az előnyt, majd a 50. percben Philippe Cornet is betalált, míg a 58. percben Szabó Pál Krisztián is eredményes volt. Az FTC Nagy Gergő góljával a mérkőzés végén szépített.

A párharcot 4–0-s összesítéssel a Corona Brasov nyerte.

Az Erste Liga korábbi bajnokai között több magyar csapat is szerepel, többek között a Ferencváros, amely 2019-ben és 2020-ban (megosztott címmel a SC Csíkszeredával) is elhódította a trófeát. A legutóbbi bajnok a Gyergyói HK volt 2023-ban, míg idén a Corona Brasov került fel a bajnokok listájára.