Az éghajlatváltozás és az emberi jogok kapcsolata az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) történelmi jelentőségű ítéletet hozott, amely kimondja, hogy Svájc megsértette az emberi jogokat azzal, hogy nem lépett fel hatékonyan az éghajlatváltozás ellen, ezzel pedig megsértette a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

Az ECHR ítélete szerint Svájc nem teljesítette az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezményből eredő kötelezettségeit, és ez az első alkalom, hogy a nagyhatalmú bíróság a globális felmelegedésről hozott ítéletet. A bíróság egy csoport idősebb svájci nőnek adott igazat, akik azt állították, hogy koruk és nemük miatt különösen kiszolgáltatottak az éghajlatváltozás okozta hőhullámoknak.

Az ítélet kötelező érvényű, és 46 európai országban, köztük az Egyesült Királyságban is befolyásolhatja a törvényhozást. A bíróság megállapította, hogy „kritikus hiányosságok” voltak Svájc éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló politikájában.

A bíróság ugyanakkor elutasított két másik keresetet, amelyet hat portugál fiatal és egy volt francia polgármester indított. A fiatalok azt állították, hogy az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok és erdőtüzek miatt korlátozódtak a szabadtéri tevékenységeik, és klímaszorongástól szenvednek. A volt francia polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia kormány tétlensége miatt városa veszélybe kerülhet az Északi-tenger terjeszkedése miatt.

A világ kormányai elkötelezték magukat az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése mellett, de kutatók és aktivisták szerint az előrehaladás túlságosan lassú. Greta Thunberg svéd klímaaktivista is csatlakozott a strasbourgi bíróság előtt ünneplő tömeghez, amely az ítéletet követően gyűlt össze.

(Borítókép: A svájci Senior Women for Climate Protection egyesület tagjai reagálnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) meghallgatását követő döntések bejelentése után 2024. április 9-én Strasbourgban, Kelet-Franciaországban. Fotó: Frederick Florin / AFP)