Hosszú Katinka bronzérmes az országos bajnokságon, Milák Kristóf visszatért

Hosszú Katinka a 200 vegyes döntőjében szerezte meg a bronzérmet az országos úszóbajnokságon, hét hónappal kislánya születése után, míg Milák Kristóf 100 méter gyorson visszatért az élmezőnybe.

Az úszók országos bajnokságának keddi versenynapján Hosszú Katinka a 200 vegyes döntőjében harmadik helyen zárt. Délelőtt 2:16.58-cal a legjobb idővel jutott fináléba, ahol az olimpiai kvótával már rendelkező Sebestyén Dalma kezdett legjobban. A hátúszást követően Hosszú állt az élre, de a mellúszás után Sebestyén visszavette az első helyét. A döntőben végül Sebestyén Dalma győzött, Kapás Boglárka lett a második, míg Hosszú a délelőtti idején több mint egy másodperccel javítva, 2:15.50-nel a harmadik legjobb magyar lett. Sebestyén 2:13,75-tel nyert, Kapás 2:13,94-gyel fejezte be.

A címvédő Sebestyén Dalma nyerte meg a 200 vegyest, míg Hosszú Katinka, aki a reggelinél jobb részidő mellett vezetett, végül a negyedik helyig csúszott vissza. Az olasz Francesca Fresia harmadikként csapott célba, de mivel nem magyar versenyző, így hivatalosan Hosszú lett a harmadik. Hosszú Katinka a 38. országos bajnoki címének megszerzésére nyílt lehetősége, 200 vegyesen már az ötödikre.

Hosszú Katinka 21 évvel ezelőtt debütált a magyar bajnoki mezőnyben, első aranyát 2005-ben szerezte. Egerszegi Krisztinával holtversenyben tartja az egy évben nyert egyéni aranyak rekordját, kilenc megnyert számmal, és 2014 óta ő az egy ob-n legtöbb egyéni érmet szerzett versenyző.

A magyar szövetség döntése értelmében a szintidők elérésére egészen a belgrádi Európa-bajnokság végéig van lehetőség. Hosszú Katinka a 400 vegyes második előfutamában, szerda délelőtt fog ismét versenyezni, és csütörtökön a 400 vegyesen is megméreti magát. A 200 vegyes döntőjében elért ideje négy másodperccel maradt el az olimpiai szinttől.

„Ez most egy új kezdet, igazából csak néhány hónapot tudtam készülni, itt a végén bizony látszott is, hogy szükségem van még azért némi időre. Továbbra is azért harcolok majd, hogy valamelyik számban sikerüljön teljesítenem az olimpiai szintet” – mondta az M4 Sportnak a Duna Arénában. Hosszú hozzátette, hogy úgy érzi, kijött a gyakorlatból, ami nem meglepő, hiszen két éve versenyzett utoljára, és csak pár hónapja tudott igazán edzeni. Június 23-ig van lehetősége elérni az A szintet.

A nap másik legjobban várt száma a férfiak 100 méteres gyorsúszásának döntője volt, amelyben az egyéves kihagyás után visszatért Milák Kristóf és a dohai vb-n bronzérmes Németh Nándor is indult. Milák Kristóf az előfutamot 49.02 másodperces eredménnyel nyerte Németh előtt (49.10), amit délután tovább tudott javítani: 48.34-es idővel ért célba, és ezzel mindössze 4 századdal maradt el a szintidőtől. A 100 méter gyors döntőjében Milák Kristóf 48.38 másodperces eredménnyel győzött, Németh Nándor pedig 48.54 másodperccel lett a második, míg a bronzérem Szabados Bence nyakába került, aki 49.13-mal ért célba.

(Borítókép: Hosszú Katinka az Úszó OB-n 2024. április 9-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)