Hosszú Katinka és Milák Kristóf is győzelemmel tért vissza

Hosszú Katinka hosszú kihagyás után tért vissza a versenyúszásba, és a Duna Arénában megrendezett úszó országos bajnokság első napján a 200 vegyes előfutamában futamgyőzelmet aratott. Milák Kristóf pedig kiváló időeredménnyel kezdte az ob-t, legyőzve a szám világbajnoki bronzérmesét, és kiderült, hogy titokban edzett Ausztráliában.

Kedden reggel Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai bajnok, hét hónapnyi szülési szabadság és közel két év versenyszünet után ismét komoly megmérettetésen vett részt. A 34 éves versenyző, aki célul tűzte ki, hogy Párizsban ott legyen a hatodik olimpiáján, 200 méter vegyesen 2:16.58 perccel nyerte futamát, amivel összesítésben az első helyen jutott a fináléba.

A 35 éves klasszis három számban nevezett az országos bajnokságra: 200 és 400 vegyesen, valamint 100 pillangón. Az első nap 200 vegyes előfutamában állt rajthoz, ahol a legnagyobb kihívója a 20 évvel fiatalabb Barta Bianka volt. Az Iron Swim SE színeiben versenyző Hosszú 2:16.58-as idővel ért célba, ezzel futamgyőzelmet aratott, és ez az idő végül a legjobb volt az előfutamok során. Az utolsó 50 méterre már közel 3 másodperces előnnyel fordult, amit meg is őrzött a végéig.

Amennyiben Hosszú Katinkának sikerülne kvalifikálnia magát a párizsi olimpiára, rekordot állítana fel. Ha az ob-n nem is sikerülne neki az A-szint elérése, a júniusi belgrádi Európa-bajnokságig még van lehetősége erre. Emellett a váltók összeállításánál is van esélye az olimpiai csapatba kerülésre, még A-szint nélkül is, ahogy Sós Csaba szövetségi kapitány a Sportcast egyik epizódjában elmondta.

Milák Kristóf futamgyőzelemmel kezdett a 126. országos úszóbajnokságon, ráadásul tavalyi, kaposvári idejénél is jobbat tempózott a verseny azonos szakaszában 100 gyorson. A szám országos csúcstartójaként (47.47; 2022. augusztus, Róma) várhatta a 100 gyors előfutamát. A Honvéd 24 éves olimpiai bajnoka egyéves kihagyást követően készült ismét medencébe ugrani. Az előfutamában 49.02-vel nyerte a futamot és jutott fináléba, megelőzve a szám történetének egyetlen magyar világbajnoki érmesét, Németh Nándort, aki 49.10-zel a második helyen végzett. Milák ezelőtt legutóbb egy éve, a kaposvári országos bajnokságon versenyezett, majd hosszabb pihenőre vonult. A medencébe januárban tért vissza, azóta pedig a párizsi olimpiára készül. A Brisbane-ből érkezett információk szerint Milák tavaly szeptemberben és októberben Ausztráliában edzett, a St Peters Western Swim Club rendszerében, Dean Boxall edző irányítása alatt.

A döntőben Milák megborotválkozott, majd 48.38-as idővel ellentmondást nem tűrő győzelmet aratott 100 gyorson, ezzel megszerezve pályafutása 23. országos bajnoki címét. Az olimpiai bajnokunknak a játékokon való részvételen eddig sem kellett aggódnia, tavaly az elsők között úszta meg a szintidőt két fő számában, 100 és 200 pillangón. A döntőben Milák legnagyobb ellenfelének a dohai világbajnokság bronzérmese, Németh Nándor számított, akit nyolc századmásodperccel előzött meg. A hajrában azonban Németh óriásit úszott és bejött második helyre, míg a harmadik helyet Szabados Bence szerezte meg 49.13-es idővel.

Az úszók 126. országos bajnoksága előtt egy nappal a szövetség már megjelentetett egy hírt, miszerint a nevezések terén minden létező rekord megdőlt, ugyanis több mint 500-an jelentkeztek a versenyre, ráadásul 70 külföldi is (20 országból). Az ob programját és az úszók eredményeit a szövetség honlapján lehet követni. Az első nap döntős programja – ahogyan aztán a többi versenynapon is – 17 órakor kezdődik, az éremfutamokat a Duna World közvetíti.