Az ISIS fenyegetése miatt megerősített biztonság a Bajnokok Ligája-meccseken

A Bajnokok Ligája közelgő negyeddöntői során szigorított biztonsági intézkedéseket vezetnek be, miután az Iszlám Államhoz köthető médiumok fenyegetéseket fogalmaztak meg a rendezvény helyszíneivel szemben.

Az UEFA hivatalosan is megerősítette, hogy tudomása van a fenyegetésekről, azonban a madridi, párizsi és londoni mérkőzések a megszokott rend szerint kerülnek megrendezésre. A szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy tisztában vannak az „állítólagos terrorista fenyegetésekkel”, és szoros együttműködésben dolgoznak az érintett helyszínek hatóságaival, hogy minden mérkőzés a megfelelő biztonsági intézkedések mellett zajlódjon le.

A francia és a spanyol belügyminiszterek is megerősítették, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be a Bajnokok Ligája mérkőzések idejére. Egy ISIS-párti médiacsatorna különösen a keddi és szerdai negyeddöntők helyszíneit emelte ki, felhívást intézve a stadionok elleni támadásokra.

Az ISIS által támogatott csatorna nem csak felhívásokat tett közzé, hanem konkrét képeket is megjelentetett több stadionról, köztük a londoni Emirates Stadionról, a madridi Bernabeu Stadionról, a Metropolitano Stadionról és a párizsi Parc des Princes Stadionról. Egy korábbi fenyegetés a müncheni Allianz Arena stadiont is érintette, ami miatt a Bayern München–Dortmund mérkőzésen is fokozott terrorkészültséget rendeltek el.

Az Iszlám Állam propagandacsatornáján megjelent egy plakát is, amelyen a labdarúgó Bajnokok Ligája négy e heti helyszínét írták ki, a két madridi csapat, az Atletico és a Real stadionja, valamint a PSG és az Arsenal arénéja szerepel, a „Öljetek meg mindenkit” felirattal és egy fegyveressel. A Sky tudósítása szerint a UEFA közleményében megerősítette, hogy minden mérkőzés a tervezett időben kezdődik, és megfelelő biztonsági intézkedések vannak érvényben.

A Real Madrid és a címvédő Manchester City közötti nagy érdeklődéssel várt találkozó esetében úgy hírlik, hogy a Bernabeu Stadiont befedhetik, hogy drónokról se lehessen támadást indítani. A találkozó 21 órakor kezdődik, a nap másik meccsén az Arsenal a Bayern Münchent fogadja.

Pilar Alegría, a spanyol sportminiszter az események kapcsán arról beszélt, hogy több mint 2000 rendőrrel és polgárőrrel őrzik a biztonságot a meccsek előtt. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin szintén emelt készültségről beszélt a szerdai, a Parc des Princesben rendezett PSG–Barcelona-meccs előtt. A londoni rendőrség arról adott tájékoztatást, hogy tudnak a fenyegetésekről, de az Arsenal biztonsági személyzetével szorosan együttműködve biztosítják a mérkőzés megrendezését.

Az Iszlám Állam márciusban Moszkvában, egy koncertteremben követett el terrortámadást, amelyben több mint 100-an meghaltak. Bár a fenyegetésre buzdító médiumok hivatalosan nem kötődnek a szervezethez, többen úgy gondolják, hogy a buzdításra való felszólítás magától az Iszlám Államtól származhat, mivel annak vezetése nemrégiben arra utalt, hogy a hivatalos média munkatársai és az online támogatók között szoros az együttműködés.