Greta Thunberg letartóztatása egy hágai tüntetésen

A svéd klímaaktivista, Greta Thunberg részt vett egy hágai tüntetésen, ahol a rendőrség több személyt, köztük őt is letartóztatta.

Szombaton Hágában több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorítása ellen, de a demonstráció egy főút eltorlaszolásával végződött, amit a rendőrség megakadályozott. Az Extinction Rebellion szervezte tüntetés résztvevői Hága belvárosából az A12 autópályához vonultak, ahol le akarták állítani a forgalmat, amelyet 2022 óta már 37. alkalommal próbáltak eltorlaszolni. A tüntetők lovas és gyalogos rendőrökkel találták szembe magukat az útnál, és egy ideig farkasszemet néztek velük, mielőtt a rendőrség elkezdte volna a letartóztatásokat.

A tüntetők a holland kormány tervezett adókedvezményei ellen emelték fel a hangjukat, amelyek a fosszilis tüzelőanyag-iparban tevékenykedő vállalatokat, így a Shell energiacéget és a KLM légitársaságot is érintenék.

A demonstrálók azzal a céllal vonultak ki, hogy befolyásolják a kormányt a júniusi vitát megelőzően. Egy csoport a városközpontból az A12-es autópálya melletti mezőre igyekezett, hogy ott akadályozzák meg a forgalmat, de a rendőrség már várta őket, és többek között a 21 éves Thunberget is őrizetbe vették.

Thunberg az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a demonstráció fontosságát a bolygónk jelenlegi rendkívüli helyzete indokolja, és minden lehetséges lépést meg kell tenni a válság elkerülése és az emberi életek megmentése érdekében. A letartóztatása előtt azt mondta, hogy azért jött el tüntetni a holland állam fosszilis iparnak nyújtott támogatásai ellen, mert bolygó méretű vészhelyzetben élünk, és mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a válságot és megmentsük emberek életét. Amikor a riporter megkérdezte, hogy tart-e a rendőri intézkedéstől, azt felelte: „Miért tartanék?”

Thunberg 15 évesen kezdett egyedül tüntetni péntekenként Svédországban, azt követelve, hogy a kormányok tegyenek a klímaváltozás ellen. Tüntetéséhez világszerte fiatalok milliói csatlakoztak, ebből nőtt ki a Fridays for Future nevű szervezet.

A hágai rendőrség a BBC-nek megerősítette, hogy mindenkit, akit elfogtak és kisbuszokba szállítottak, hivatalosan is letartóztattak, mivel az autópálya elzárása törvényellenes cselekedetnek minősül. Az őrizetbe vett tüntetőket, így Thunberget is buszokkal szállították el a helyszínről. Egyes sajtóhírek szerint az aktivistát csak rövid időre tartották bent, és miután kiengedték, visszatért az autópályához, ahol másodszor is előállították, de ezt a hatóságok nem erősítették meg. A rendőrség a BBC-nek elmondta, hogy néhány letartóztatott és elengedett személyt ismét letartóztattak, de nem erősítették meg, hogy Thunberg köztük volt-e.