Puskás Aréna: A Bajnokok Ligája-döntő lehetséges helyszíne

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke meg van győződve arról, hogy a Puskás Arénában rendezik majd a 2026-os vagy 2027-es Bajnokok Ligája-döntőt.

Csányi Sándor szerint két ország, Olaszország és Magyarország pályázik a döntő megrendezésére, és bízik a 2026-os esemény elnyerésében. Az UEFA a döntést a május 22-i Európa-liga-döntő előtti napon hozza meg. Csányi szerint, ha nincs objektív kifogás Magyarország ellen, akkor valószínűleg megkapják az eseményt. A magyar kormány is támogatja a pályázatot, és felhatalmazta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert a szükséges garanciavállaló nyilatkozatok és megállapodások aláírására. A Puskás Arénában korábban már rendeztek Európa-liga döntőt, de BEK- vagy BL-döntő még nem volt Budapesten.

Az MLSZ elnöke az utánpótlás helyzetét is érintette, kritikát megfogalmazva. Csányi szerint a fiatal magyar labdarúgók későn kerülnek be a felnőtt csapatokba, ellentétben a külföldi U21-es válogatottakkal, akik már az élvonalban játszanak. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az NB I.-ben kevés U21-es játékos kap lehetőséget, és a játékpercek nagy részét mindössze tíz fiatal adja.

A magyar első osztály, az NB I. jövőjéről is beszélt Csányi, kijelentve, hogy a 12 csapatos ligaformátum 2025/26-os idényig biztosan nem változik. A 16 csapatos mezőnyt elképzelhetőnek tartja, de anyagi korlátokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi rendszernek van támogatottsága. A nézőszámok emelkedését pozitívnak értékelte, de az átlagos 4000-es nézőszámot még mindig alacsonynak tartja.

Végül a magyar válogatott helyzetét is értékelte Csányi, kiemelve a csapat sikeres Eb-selejtezőit, ahol kétszer is legyőzték a szerbeket, és a világranglistán történő előrelépést. A válogatott 14 mérkőzés óta veretlen, és Csányi elfogadná a csoport harmadik helyét az Eb-n, ha az továbbjutást jelentené. Marco Rossi szövetségi kapitány szerződésének hosszabbítása nem napirenden van, de Csányi szeretné, ha a kapitány hosszú távon Magyarországon maradna.