Nem csalás, nem ámítás: egy magyar hátvéd brillírozott a Camp Nouban!

A labdarúgó Európa-bajnokságok története gazdag és összetett, Magyarország pedig már a kezdetektől fontos szereplője volt ennek a történetnek, egészen az 1964-es spanyolországi torna bronzmérkőzéséig, amely egy magyar hátvéd, Novák Dezső megdicsőülését hozta.

Henri Delaunay, a FIFA francia elnökhelyettese már 1927-ben felvetette az ötletet, hogy a kontinens válogatottjai küzdjenek meg az Európa-bajnoki címért, de akkor még nem aratott osztatlan sikert. Hugo Meisl, az osztrák labdarúgó-szövetség főtitkára azonban magáévá tette az elképzelést, és még abban az évben beindította az Európa-kupát, az Eb elődjét öt ország részvételével.

Az első sorozatban Magyarország 1927. szeptember 25-én 5:3-ra kiütötte Ausztriát az Üllői úton, 40 000 néző előtt. A következő kiírásban már jobban szerepeltünk, a harmadik helyen végeztünk, a Matthias Sindelar vezérelte Ausztria mögött. A harmadik kiírásban ismét harmadikok lettünk, de a svájciaktól elszenvedett 6:2-es vereség kínos volt a mieink számára.

A negyedik Európa-kupa sorsát a világpolitika befolyásolta, az Anschluss miatt nem lehetett befejezni a sorozatot. A második világháború után az Európa-kupa újra az öt válogatott részvételével indult, és a magyar válogatott 7:4-re győzött Svájc ellen az Üllői úton.

Az Aranycsapat 1953-ban Rómában, a Stadio dei Centomila avatásán 3:0-ra győzte le Itáliát, ezzel Magyarországé lett az Európa-kupa. Az Európa-kupa utolsó kiírását, a dr. Gerö Kupát Csehszlovákia nyerte meg Magyarország előtt.

Az Európa-kupa után az Európai Nemzetek-kupája vette át a helyét, amelyet az első két kiírásban még így neveztek. Az első kiírásban a szovjet válogatottal szemben kiestünk, a következőben viszont már Baróti Lajos szövetségi kapitány válogatottja főszerepet játszott.

A negyeddöntőben Franciaországgal szemben 5:2-es összesítéssel jutottunk tovább. A négyes döntőt Spanyolországban rendezték, ahol az elődöntőben a házigazdák ellen kikaptunk, de a bronzmérkőzésen Novák Dezső duplájával 3:1-re legyőztük Dániát a Camp Nouban.

A döntőben a spanyolok 2:1-re megverték a szovjeteket, és a torna All Star-csapatába három magyar került be: Novák Dezső, Albert Flórián és Bene Ferenc. Az 1964-es spanyolországi torna bronzmérkőzése még mindig minden idők legjobb magyar Európa-bajnoki szereplésének számít.