Doppingügy gyanúja egy magyar olimpiai éremesélyes vívóval kapcsolatban

Doppingvétség gyanúja merült fel egy magyar vívóval szemben, aki éremesélyesként indulhatna a közelgő párizsi olimpián, a Magyar Nemzet értesülései szerint.

A sportoló nem produkált pozitív doppingtesztet, azonban a probléma abból adódik, hogy egy 12 hónapos időszak alatt három alkalommal sem sikerült az ellenőröknek elérniük, ami a doppingellenőrzési szabályok értelmében doppingvétségnek minősül. Az olimpiai kerettagoknak kötelező negyedévente tájékoztatniuk kell a doppingellenőrző szervezeteket a mindennapi tevékenységükről, versenynaptárukról és éjszakai tartózkodási helyükről, valamint minden nap egy 60 perces időablakot kell biztosítaniuk, amikor az ellenőrök számára elérhetőek.

Amennyiben egy sportolót egy év alatt háromszor nem találnak meg a megadott helyen és időben, az szabályszegést jelent, ami akár kétéves, súlyos esetben egyéves eltiltást is eredményezhet.

A Magyar Vívó Szövetség jelenleg nem nyilatkozik az ügy részleteiről. Az esetleges eltiltás miatt a magyar vívó nem lenne képes részt venni a párizsi olimpián, ahol Hajdú B. István, aki nemrégiben műtéten esett át, tervei szerint újra mikrofon mögé ülne a közvetítésekhez. Az 54 éves kommentátor, aki jelenleg otthonában lábadozik, a Sportal.hu-nak elmondta, hogy a betegsége váratlanul érte, de az operáció elkerülhetetlen volt, és hosszú folyamat vár rá. Hozzátette, hogy állapota nem kapcsolódik korábbi infarktusához, és optimista a felépülését illetően. Azonban a labdarúgó-Európa-bajnokságon már biztosan nem hallhatjuk majd a hangját, mivel betegsége miatt nem közvetít a kontinensviadalon. Hajdú B. István a Sportálnak elmondta, hogy márciusban két hetet kórházban töltött, és bár nem árulta el betegségének pontos természetét, kiemelte, hogy az nem kapcsolódik a néhány évvel ezelőtti szívinfarktusához. Tudta, hogy nem lehet sokáig elhallgatni a történteket, de jelenleg a pihenésre és a mihamarabbi visszatérésre koncentrál. „Március 9-én még közvetítettem, s a tervek szerint legközelebb talán nyáron, a párizsi olimpiára lehetek újra olyan állapotban, hogy mikrofon mögé ülhetek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy pihenjek és erősödjek” – zárta gondolatát Hajdú B. István.