Csányi Sándor kritikája az NB I. külföldi játékosairól

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a magyar bajnokság színvonala javult, de a sok középszintű külföldi játékos pénzkidobásnak számít az NB I.-ben.

A magyar bajnokság koefficienseinek köszönhetően a ranglistán a 23. helyre kerültünk, ami jelentős előrelépés. Csányi Sándor azonban nem csak egy klub sikereit szeretné látni a nemzetközi porondon, hanem több csapatét is. Ezt a Magyar Labdarúgó Szövetség éves közgyűlésén fejtette ki.

A klubfutballban azonban van egy terület, amely aggodalomra ad okot: az alacsony nézőszámok. Csányi szerint bár a stadionok kulturáltabbak lettek és az átlagnézőszám 4000-re emelkedett, ez még mindig nem kielégítő, és nem tudja ezt mire vélni.

A magyar játékosok száma is kevés az NB I.-ben, ahol gyakran akár nyolc külföldi is kezdőként lép pályára. Csányi kifejtette, hogy ez nem vonatkozik a Ferencvárosra, mivel „ők már más szinten vannak”, de példaként hozta fel a Videoton csapatát, ahol a magyar játékosok számának növekedése sikerességet és költségcsökkenést hozott. Az elnök szerint ha szükséges, pénzt kell kivenni a bankból és beruházni.

A külföldi játékosok jelenlétét nem ellenzi, amennyiben magas színvonalúak, hiszen ők emelhetik a bajnokság színvonalát és tanulási lehetőséget biztosíthatnak a fiatalok számára. Azonban a középszintű külföldi játékosok sokaságát pénzkidobásnak tartja. Kritizálta továbbá a fiatal játékosok kevés játékpercét is, amely rövid idő alatt 34 ezerről 26 ezer percre csökkent, miközben a magyar játékosoké stagnált, a külföldieké pedig magas maradt, és megjegyezte, hogy nem a külföldi játékosok miatt csökkent a fiatalok pályán töltött ideje.

Az NB II. és NB III. színvonalával elégedett az elnök, kiemelve az előbbi esetében a csapatok számának csökkentését 16-ra, az utóbbinál pedig a négy csoportos rendszert, amely rövidebb utakat és költséghatékonyabb működést tesz lehetővé a klubok számára.

Végül Csányi Sándor megosztotta optimizmusát a 2026-os vagy 2027-es Bajnokok Ligája döntő magyarországi rendezésével kapcsolatban, ahol már csak az olasz pályázattal van versenyben. Egy sikeres pályázat elismerést jelentene a magyar labdarúgás számára is. Emellett a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplését is nagy sikernek tartja, és bízik a csapat meglepetésszerű teljesítményében.