Olekszandr Zincsenko kész Ukrajnáért harcolni

Az Arsenal ukrán labdarúgója, Olekszandr Zincsenko kijelentette, hogy kész elhagyni a Premier League-et és harcolni Ukrajnában, amennyiben behívnák katonának.

Olekszandr Zincsenko a BBC-nek adott interjúban beszélt arról, hogy az orosz invázió óta már mintegy 1 millió fontot adományozott az ukrán menekültek segítésére, és hazája támogatására. Hangsúlyozta, Ukrajna Európa pajzsaként működik, és felhívta a figyelmet arra, hogy több segítségre van szükség. A BBC riportere legutóbb arról kérdezte a 27 éves labdarúgót, hogyan reagálna egy esetleges katonai behívóra.

Azt hiszem, ez egyértelmű. Elmennék harcolni. Nehéz felfogni, hogy nemrég még egy iskolába jártunk, a játszótéren vagy a futballpályán játszottunk a barátaimmal, most pedig nekik kell megvédeniük a hazánkat. Nagyon nehéz ezt elfogadni, de ez van. Nem adhatjuk fel

– mondta Zincsenko, aki hozzátette, annak ellenére, hogy Londonban él, számára is rendkívül nehéz az elmúlt időszak, és reméli, hogy hamarosan véget ér a háború.

A 27 éves játékos elmondta, hogy több régi iskolatársa is a frontvonalban harcol, és nehezen fogadja el, hogy azok, akikkel egykor együtt játszott, most az ország védelmében vesznek részt. Zincsenko, aki 2016 óta az Arsenal tagja, és korábban az orosz Ufa csapatában játszott, azt is elárulta, hogy már nem tartja a kapcsolatot Oroszországban élő barátaival és korábbi csapattársaival, egyúttal nem biztatja őket arra, hogy tüntessenek, mert tudja, hogy börtönbe kerülhetnek.

A cikkben szereplő másik fontos információ, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósítási korhatárt Ukrajnában. A változásra azért volt szükség, mert a hadiállapot miatt szünetel a sorozás, így a 25–27 éves korosztály, akik már letöltötték a sorkatonai szolgálatot, eddig nem volt mozgósítható. A kormány szerint további 500 ezer katona bevonására van szükség.

Zincsenko azt is hozzátette, hogy a háború azt is megmutatta, hogy az ukránok nem lehetnek többé az oroszok barátai. Sosem fogja elfelejteni nekik, amit hazájával tettek, és gyerekeinek is ezt tanítja majd.