Kipukkadhat az MI-lufi: nyereségesek lehetnek-e a drága chipektől függő startupok?

Egyes vezetők megkérdőjelezik, hogy érdemes-e a mesterséges intelligencia körüli felhajtásra alapozniuk, mivel a legtöbb ilyen területen tevékenykedő startup nem tud nyereségessé válni.

A ChatGPT másfél évvel ezelőtti indulása óta a mesterséges intelligencia (MI) technológia iránti lelkesedés szinte mindenütt jelen van. Olyan milliárdos üzletemberek, mint Bill Gates, a mesterséges intelligencia jövőjét a mobiltelefonokéhoz vagy az internetéhez hasonlóan következetesnek tartják, míg Elon Musk szerint az évtized végére felgyorsulhat az emberi intelligenciát meghaladó technológiák fejlesztése.

Az MI gazdasági hatásait illetően az ARK Invest februári jelentése szerint az MI a GDP-t 130 százalékkal fogja növelni 2023 és 2030 között, ami a befektetők figyelmét is felkeltette. Ennek eredményeként a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok tavaly közel 50 milliárd dollárt gyűjtöttek össze.

Gary Marcus, a New York-i Egyetem professzora és MI-szakértő, azonban úgy véli, hogy a felhajtás kezd kicsúszni a kezünkből, és előrejelzése szerint a következő egy éven belül "kipukkadhat az MI-buborék". Marcus, aki Sam Altmannal, az OpenAI vezérigazgatójával együtt tanúskodott egy szenátusi meghallgatáson, blogbejegyzésében arról írt, hogy az iparágat jelenleg a körülötte lévő nagy felhajtás tartja életben. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az iparág tavaly 50 milliárd dollárt költött Nvidia chipekre, amelyek nélkülözhetetlenek az MI számítási teljesítményéhez, de csupán 3 milliárd dolláros bevételt értek el velük.

Az Nvidia nemrég bemutatott új chipsorozata is arra utal, hogy az iparág kész további nagy összegeket áldozni a technológiára. Azonban felmerül a kérdés, hogy a drága chipektől függő vállalkozások képesek lesznek-e nyereséges működésre. Az Inflection AI főnöke, Mustafa Suleyman és kutatói a Microsofthoz távoztak, miközben a cég már kevésbé fókuszál a chatbot fejlesztésére. A Stability AI, egy képgeneráló vállalat, szintén elveszítette vezérigazgatóját a cég pénzügyi nyomásaival kapcsolatos jelentések közepette.