Németország védelmi képességeinek átszervezése és a sportvilágban történt baleset

Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette a Bundeswehr átfogó átszervezését, melynek célja a védelmi képességek növelése.

A Der Spiegel információi szerint a Bundeswehr jövőbeli működését egy egységes műveleti parancsnokság fogja irányítani, és a haderőnemek mentén is átszervezésre kerül sor, egy közös támogató parancsnokság létrehozásával. A hadsereg, a légierő és a haditengerészet mellett új haderőnemként a kiber- és információs tér védelme is megjelenik. A miniszter célja a párhuzamos struktúrák megszüntetése, így a külföldi és belföldi bevetések eddigi két külön műveleti vezetése helyett egy egységes parancsnokság jön létre. Pistorius hangsúlyozta, hogy Európában növekvő fenyegetettség tapasztalható, és szembe kell nézni a kihívásokkal. Kijelentette, hogy senkinek ne jusson eszébe megtámadni őket mint NATO-területet, és ezt hitelesen kell közvetíteniük. A haderőt úgy kell átalakítani, hogy vészhelyzetben, védekezés során és háború esetén is optimális pozícióban legyenek. A Reuters szerint a védelmi miniszter szerint a Bundeswehrnek a 2025-ös költségvetésben további 6,5 milliárd euróra van szüksége, hogy teljesíthessék a NATO által előírt GDP 2 százalékos védelmi kiadási szintjét. A hadkötelezettség újbóli bevezetéséről azonban Pistorius most nem tett bejelentést.

A sportvilágban történt egy sajnálatos baleset, amely érintette Lennard Kämna kerékpárost, aki jelenleg intenzív osztályon van Tenerifén. A Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyre készülő versenyző edzés közben szenvedett balesetet, amely után azonnal kórházba szállították. A 27 éves német versenyző stabil állapotban van, ébren és képes kommunikálni, csapata, a Bora-hansgrohe közleményében tájékoztatta a nyilvánosságot. Kämna a következő néhány napban még az intenzív osztályon marad, ahol család- és csapattársai is mellette vannak. A versenyző számos sérülést szenvedett, de a pontos sérülések természetéről egyelőre nem érkezett információ.