A spanyol rendőrség letartóztatta a korrupciógyanús exelnököt

A spanyol rendőrség szerdán őrizetbe vette Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) volt elnökét, a madridi repülőtéren, miután visszatért a Dominikai Köztársaságból.

A nyomozás keretében a 46 éves sportvezetőt a repülőtéren hallgatták ki, és a rendőrségnek 72 órája van arra, hogy Rubialest a bírónak átadják, különben szabadon távozhat. A Sky News szerint a március végi razziában a Spanyol Labdarúgó-szövetség irodáit és más ingatlanokat kutattak át, és hét személyt letartóztattak. A BBC a RTVE spanyol közszolgálati csatornára hivatkozva úgy tudja, Rubiales csütörtökön állhat a bíróság elé.

A házkutatásokat korrupció és pénzmosás gyanúja miatt rendelték el, és a nyomozás során egy olyan szerződést is vizsgálnak, amely alapján a négycsapatos spanyol Szuperkupát Szaúd-Arábiában rendezték meg. Az MTI információi szerint a rendőrség tizenegy helyszínen végzett házkutatást, köztük Granadában, ahol Rubiales lakik. Az Onda Cero úgy tudja, hogy az eredeti feljelentésben, ami alapján az egész nyomozás elindult, Gerard Piqué neve is szerepel, bár egyelőre nem ismert az összes érintett neve.

A razzia után vádat emeltek Rubiales ellen, mert szájon csókolta Jenni Hermoso középpályást, annak akarata ellenére. Az ügyész két és fél év börtönbüntetést kért a szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt férfira. Rubiales tavaly mondott le az RFEF elnöki posztjáról, miután a női világbajnok csapat egyik játékosát, Jenni Hermosót beleegyezése nélkül megcsókolta az éremátadón, és később ezért bocsánatot kért. Az ügyészek továbbra is két és fél év börtönt kérnek, miközben Rubiales tagadja, hogy jogsértést követett volna el.

A botrány két hete robbant ki igazán, amikor a spanyol rendőrség házkutatást tartott többek között a spanyol futballszövetség Madrid melletti székhelyén, illetve a szervezet volt elnöke, Luis Rubiales granadai lakásában. Rubiales ekkor már a Dominikai Köztársaságban tartózkodott, ezért még aznap elfogatóparancsot adtak ki ellene.