Moszkva: A NOB elnöke összejátszott az ukránokkal

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint ki kell vizsgálni, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke összejátszott-e az ukrán féllel az orosz sportolók párizsi olimpiáról való kizárása érdekében.

Zaharova reakcióját az váltotta ki, hogy a NOB elnöke, Vovan és Lexus nevű orosz telefonbetyároknak elismerte: a NOB arra kérte az Ukrán Olimpiai Bizottságot, hogy figyeljék az orosz sportolók hazafias kijelentéseit az interneten, ezzel is megakadályozva őket a párizsi olimpián való részvételben. A NOB-nál működő felügyelőbizottság, egy független cég segítségével, ellenőrzi a sportolók orosz hatóságokat támogató nyilatkozatait. Bach továbbá felhívta az afrikai sportolók figyelmét, hogy az Oroszország által szeptemberben rendezendő barátság játékokon való részvételük esetén kockáztatják a jövőbeli olimpiákon való indulás lehetőségét. A NOB elnöke szerint a barátság játékok politikai töltetűek, hasonlóan a szovjet idők Szpartakiádjához.

Zaharova szerint ez az eset nyilvánvaló összejátszást jelent, ami nem elfogadható, és amennyiben a NOB nem indít vizsgálatot, az az egész olimpiai mozgalom széteséséhez vezethet. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő szerint Bach hozzáállása az Oroszországban rendezendő nemzetközi sporteseményekhez a sporthoz való jog és a sport szellemének bitorlása, ami senki számára sem elfogadható. Peszkov úgy véli, a legnagyobb kárt az okozza az olimpiai mozgalomnak, hogy a NOB elnöke nem hajlandó elhatárolódni a politikától. A NOB elnöke által elrendelt megfigyelés, ha csak az orosz sportolókra vonatkozik, ellentétes az "úgynevezett olimpiai család" elveivel. A NOB március 19-én állást foglalt a sport átpolitizálása ellen, és felhívást tett közzé a Moszkvában és Jekatyerinburgban 2024-ben megrendezésre kerülő barátság játékok bojkottjára.