Rövid kormányrendelet jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben, amellyel az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos korábbi rendeletet egyik részét írják felül, azt, ami a “természetes méz” tiltásáról rendelkezik.

A hétfő este megjelent kormányrendelettel törölték a mézet a tilalmi listáról.

A kormány áprilisban tiltotta meg számos ukrán mezőgazdasági termék behozatalát, amit az Európai Bizottság helytelenített, mert ez közösségi hatáskör, de aztán a magyar Agrárminisztérium megegyezett a testülettel a tilalomról.

Szeptemberben meghosszabbították az importtilalmat.

Hogy most a mézet miért vették le a listáról, arról nem adtak indoklást, de már tavaly ősszel sok panasz volt az eladatlanul álló rengeteg magyar méz miatt, és ezen az sem változtatott, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni a származási országot — írta meg a hvg.

Ugyanakkor Brunner Ferenc, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke az év végén azt mondta a 24.hu-nak, hogy a tiltás semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára, mert a felvásárlási árak például az akácméznél jelentősen, kilogrammonként 300 forinttal tovább csökkentek a tilalom bevezetése óta.

Mint mondta, ugyanott adják el a magyar hordós exportot képviselő cégek a mézet, mint az ukrán exportőrök. Márpedig arra a piacra az ukrán méz akadálytalanul áramlik továbbra is, amire a magyar tilalom semmilyen befolyással nem bír.

Mindenesetre február 20-ától az új rendelet szerint szabad mézet behozni Ukrajnából.

Kiemelt fotó: Pixabay