2015-ben úgy kapott Bárczy István-díjat a Fővárosi Önkormányzattól V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója, hogy ott tudniuk kellett, súlyos gyanúk merültek fel vele szemben. A Telex birtokába került dokumentumok szerint ugyanis 2011-ben már bepanaszolták a Fővárosi Önkormányzatnál zaklatás miatt a gyermekotthon igazgatóját, az ügyben ezért is indult el az első rendőrségi nyomozás, mert a fővárostól Csomós Miklós főpolgármester-helyettes bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Erről a kitüntetés adományozóinak is tudniuk kellett, a később nyolc év fegyházra ítélt V. János mégis megkapta a kitüntetést.

Mint a dokumentumok alapján a Telex írja, 2011 szeptemberében a bicskei intézet két dolgozója tett bejelentést a fenntartónál arról, hogy az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. Erről jegyzőkönyvet is felvett az önkormányzat osztályvezetője és a jogi szakreferense, melyben ez áll:

Néhány gyerek jelzése alapján felmerült, hogy az igazgató bizonyos esetekben nem megfelelő magatartást tanúsít a növendékekkel, félreérthető szexuális tartalmú gesztusokat, kijelentéseket tesz.

A rendőrség nem egészen egy éven belül azzal szüntette meg a nyomozást, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. A bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményekről, melyek a kegyelmi botrányon keresztül közvetve Novák Katalin és Varga Judit lemondásához is vezettek, csak 2016-ban, egy újabb nyomozás után jutottak el a vádemelésig, majd az ítéletig.

A 2011-es panasz ellenére négy évvel később V. János megkapta a fővárosi elismerést. A Telex birtokába került felterjesztésben

Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes azt írta, V. János igazgató „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. A Bárczy István-díjat végül Szentkirályi Alexandra adta át neki.

A Telex cikkének szerda reggeli megjelenése után Karácsony Gergely főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, "hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről".

Fotó: Bagdy Gábor KDNP-s politikus, Tarlós István idején volt főpolgármesterhelyettes. MTI/Mónus Márton.