Csak a Megafon egyetlen év alatt kétszer annyi pénzhez jut így, mint amennyi a teljes ellenzék állami kampánytámogatása volt - írta meg a 24.hu

A lap a hivatalos bírósági beszámolók alapján összeszedte, hogy mennyi beazonosíthatatlan forrás érkezett az utóbbi években Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórumához (CÖF), a Megafonhoz, az Aktuális Médiához, illetve a Budapest Beszélhez, ám ennél kisebb, kevésbé ismert propagandakiadványok is kaphattak kétes forrásból támogatást.

A Békemenetes CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) az állami cégek bőkezű támogatásai mellett – 508 milliót kasszíroztak például csak az MVM-től – több mint 2 milliárd forintot kapott magánszemélyektől, akiknek nevét nem tüntették fel a bíróságon leadott beszámolójukban.

A Megafont a 2019-es önkormányzati választás után pár hónappal alapították, amikor a vártnál rosszabb szereplést a Fidesz vezetése nemcsak Borkai Zsolt szexbotrányának tudta be, de annak is, hogy az interneten, a közösségi médiában lemaradtak a baloldaltól. A Megafonnak három év alatt több mint 5 milliárd forint jutott. 2022-ben 2,76 milliárd forint érkezett hozzájuk, 2021-ben 2,34 milliárd, 2020-ban pedig 250 millió forint. Ezeknek a támogatásként feltüntetett pénzeknek a forrásáról semmit sem tudni, a Megafon nem válaszolt a 24.hu kérdéseire.

A cikk megvizsgálta még a Filep Dávidhoz köthető Aktuális Médiát, illetve a Budapest Beszél című oldal adatait. Mindent összeadva 8 milliárd 273 millió forintot kaptak. Megjegyzik, hogy eközben az ellenzéki pártok kampányfinanszírozása kapcsán ennek az összegnek kevesebb mint felét, 3-3,5 milliárd forintot keres az Állami Számvevőszék. A végösszeg valószínüleg pedig még ennél is nagyobb lehet.

Egy átfogó kutatás ugyanis 2021-ben több mint 300 olyan kisebb-nagyobb, országos vagy lokális Facebook-oldalt azonosított, amely a Fidesz politikai üzeneteit sulykolja, vagy az ellenzéket próbálja hitelteleníti.

Fotó: Facebook