A július 1-jén bevezetett online árfigyelő hatékonyságát jól mutatja, hogy a 62 termékkategóriából 50-ben átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek az árak az indulás óta. A héten ráadásul új, speciális funkcióval egészül ki a rendszer. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentése szerint a fogyasztókat vásárlási döntéseik meghozatalában egy többfunkciós, szabadon összeállítható bevásárlólista segíti majd, amit a felhasználói visszajelzések figyelembevételével alakítottak ki. 

Az árfigyelő úgy működik, hogy a multiknak be kell küldeniük az aktuális élelmiszeráraikat, hogy mindenki összevethesse őket. Jelenleg hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában kereshetik a legolcsóbb terméket a vásárlók.Ennek köszönhetően az üzletláncok elkezdtek versenyt futni a vevőkért, és folyamatosan csökkentgetik az áraikat. Van olyan termék, például az étolaj, ami most olcsóbb, mint az árstopos időszakban volt. A legnagyobb mértékben ezeknek a termékeknek az ára csökkent:

  • zöldségek -14 százalékkal,
  • margarin -13 százalékkal,
  • spagetti -12 százalékkal,
  • kenyér -9 százalékkal
  • tojás -8 százalékkal.

A húsok közül a legnagyobb mértékben - mintegy 10 százalékkal - a pulykamell lett olcsóbb.

A magyar élelmiszeripar versenyképessége nagyon alacsony

– mondta a Növekedés.hu-nak Lentner Csaba közgazdász, aki szerint a hatósági árszabályozás 2022 eleji bevezetése után az élelmiszerek piacán sorozatosak voltak a kereskedői túlárazások. Az árstopos termékekből a készletnagyság sokszor nem érte el az igényeket, míg a helyettesítő termékekre jelentős árrést tettek. Így történhetett meg, hogy például a tej és tejtermékek ára 80 százalékkal emelkedett. 

Magyarországon a legtöbb társadalmi csoportnál az élelmiszervásárlás a legnagyobb arányú a fogyasztói kosárban, így az élelmiszerárak alakulása az inflációt igen nagy mértékben befolyásolja. Ehhez jött a túlárazások által generált infláció, amiben az élelmiszeráruházak az élen jártak. A kormányzat az árfigyelőtől az infláció letörését várja, viszont a jövőbeli inflációs pálya szempontjából kiemelt jelentőségű lesz, hogy a nyersanyagárak jelenlegi, csökkenő trendje is hasonlóan gyorsan megjelenjen a fogyasztói árakban, mint amikor éppen emelkedőben voltak. 

A szakember szerint a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank közös fellépéseivel az év végére 10 százalékig levihető az infláció, de ahhoz, hogy valóban egyszámjegyű legyen, olyan ágazati problémákat is meg kell oldani, mint hogy a magyar mezőgazdaság termelése - Bulgáriát leszámítva - a legversenyképtelenebb az Európai Unióban.