Az állami nyilvántartás hibája miatt csúszhatott át egy lopottan vásárolt gépkocsi az eredetiségvizsgálaton.

Kevés annál kellemetlenebb helyzet létezik, mint amikor a hőn áhított autó megvásárlása és szabályszerű átíratása után jön a hidegzuhannyal együtt a rendőrség és közlik, viszik az autót, mert az bizony lopott volt.

A kormányablaknál gond nélkül átment a nyilvántartásban

Az eredetiségvizsgálat lényege az lenne, hogy a rendszer lássa a gépkocsi előéletét és annak tudatában, ha az tiszta és minden rendben van vele, kerülhet át az új tulajdonos nevére.

Hősünk, Sipőcz Zoltán is eszerint járt el az autókereskedésből vásárolt új autójával. Hitelre megvásárolta, majd a kormányablakig hajtott, hogy végre nevére vehesse az új családtagot.

Az eredetiség vizsga huszon valamennyi volt – már ugye megszoktuk ezeket az árakat – majd ugye az okmányirodában még 120 ezer forint volt és mást vár az ember. Főleg ennyi pénzért, főleg a kormányablakkal kapcsolatban, hogy itt minden hivatalosan lezajlik és úgy tűnik, hogy nem működnek itt dolgok.

A papírok megszerzése és a négy gyermekes család osztatlan boldogsága után azonban szirénázó rendőrautók lepték el a házat és közölték, az autó lopott.
Az eredeti tulajdonos kölcsönadta az autót egy ismerősének, aki pedig gondolt egyet, bevitte az autókereskedésbe és eladta.
A jog szerint a gépkocsi az első tulajdonoshoz kerül majd vissza, pórul járt főszereplőnk és családja a nyomozás lezárása után perelhet és évek múltán talán visszakaphatja a pénzét.

A büntetőeljárási törvény ilyenkor az első tulajdonosnak adja ki az autót. Sajnos a jóhiszemű tulajdonost nagyon kevéssé védi a jog ettől függetlenül láttam már ilyen pert, ahol az eredetiségvizsgálatot végző céget és az autókereskedőt sikerrel perelte a tulajdonos.

– mondta Borbély Zoltán az RTL Hiradó által megkérdezett szakjogász