Mint írják: sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat. Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.

A pozsonyi csatát a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől. Összesen nettó 11,6 millió forintot költött rá az intézet, és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól 2017-ben.

  • Tóth Gabinak 502 ezret a filmhez írt dal felénekléséért,
  • Kőházy „Fankadeli” Ferencnek 502 ezret a filmhez írt dal felmondásáért,
  • Tóth Gergelynek szintén 502 ezret a werkfilm elkészítéséért.

A retro számítógépes játékok kinézetét megütő animácis alkotást számos kritika érte, többek között Jankovics Marcell 2021-ben lehangolónak nevezte a kivitelezés igénytelenségét és a hiábavaló munka látványát. Így nyilatkozott: 

Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni...

Idén márciusban Kásler Miklós korábbi emberierőforrás-miniszter lett a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler korábban maga kezdeményezte a kormányhatározattal 2019-ben megalapított intézmény létrehozását, majd tavaly novembertől tiszteletbeli elnöke lett annak.

Fotó: Facebook