Eddig nem látott ellenállásba ütököztek a település vezetői a lakosok részéről, de az építtető Bamo Technology Hungary Kft. kitart amellett, hogy 

az üzem nem lesz káros az egészségre és csillagászati adóbevételt fog jelenteni Ácsnak.

A nyolcfős városvezetés három tagja csütörtökön azért állt fel, mert félre lettek tájékoztatva - derül ki az Euronews oldaláról.

Ahogy az egyik képviselő is írja, hónapokon keresztül nem kaptak megfelelő válaszokat a kérdéseikre. Heroldné Hájos Júlia bejegyzésében kiemelte, 

az elmúlt napokban többször kértük Polgármester Urat, hogy hívjon össze lakossági fórumot a témában. Süket fülekre találtunk. Így nem maradt más lehetőségünk, hogy élve képviselői jogunkkal, indítványozzuk rendkívüli testületi ülés összehívását.

Szentirmai István fideszes polgármester június közepén még arról posztolt a település Facebook-oldalán, hogy a tervezett beruházás miatt nem kell aggódni, hiszen nem akkumulátorgyár fog épülni. 

Bár polgármesterként kértem, hogy a hangulat-és indulatkeltéstől próbáljon mindenki távol maradni, mégis elindult egy olyan latolgatás, miszerint akkumulátorüzem létesülhet Ácson. Ezt most szeretném megcáfolni. Mivel a befektető kérésére – üzleti érdekeit szem előtt tartva – azt nem lehet egyelőre publikálni, hogy milyen jellegű üzem szeretne idetelepülni, de azt kijelenthetem, hogy nem akkumulátorgyárról van szó és semmi olyanról, ami a környezetünkre negatív hatással lenne

– írta akkor.

Egy hasonló helyzetben a testület mükődésképtelenné válása miatt fel kellene oszlatnia magát, de a jelenlegi szabályozás értelmében a közgyűlés az önkormányzati választások előtti évben már nem teheti ezt meg. A lemondott képviselők mandátumát az önkormányzati listán induló, be nem jutott jelöltek veszik át.

Új munkahelyek kontra egészség

Az elképzelés szerint 2026-ra 9000 új munkahely létesülhet a gyár segítségével, ahol emellett 100 ezer tonna magas nikkeltartalmú katódot gurítanak ki a kapukon.  

Azonban arról, hogy a szükséges munkaerő honnan érkezne, a helyiek csak találgatnak: szerintük ide is érkezhetnek a közép-ázsiai és távol-keleti segédmunkások, akárcsak a gödi Samsunghoz.

Az ácsiak már az első pillanatban megkezdték a tiltakozást. Ahogy az Index megírta, a Kiállunk Ácsért nevű szervezet nyílt levélben arra kérte Szentirmai István fideszes polgármestert, hogy ne engedélyezze a kínai katódgyár felépítését, és hívjon össze közmeghallgatást. Mint írták, korábban Szentirmai tagadta, hogy akkumulátorgyár épülne, ezért volt meglepetés Szijjártó Péter bejelentése, hogy a kínai Huanyou Cobalt 520 milliárd forintos katódgyárat épít Ácson.

Levelükben - amelyet azóta eltávolítottak -, hangsúlyozták, hogy végülis a katódgyár valóban nem akksit gyárt, csak annak egy részét, de a katódpor előállításához használt mangán, nikkel és a kobalt veszélyes anyagok, amelyeknek hosszútávú egészségkárosító hatásáról nem kaptak mindeddig semmilyen tájékoztatást.

Lakatos Béla, a település korábbi polgármestere sem nézi tétlenül a helyzetet. Az egykori iskolaigazgató aláírásgyűjtésbe kezdett. Lakatos nehezményezi, hogy a polgármester által pár napja kifüggesztett papír aggasztóan kevés információt tartalmaz, helyette a környezeti hatàstanulmànyt kellene a lakosság részére elérhetővé tenni - írja közösségi oldalán. 

Fotó: a Huayou egyik kínai gyára