Első alkalommal díjazott női tulajdonú vállalkozásokat a Visa Magyarországon, az öt nyertes egyenként 2 millió forintos támogatást és egyéves mentorációt kapott - közölte a Visa pénteken az MTI-vel.

A Visa She's Next elnevezésű programjában női tulajdonú vállalkozásoknak nyújt finanszírozási, cégvezetési illetve fejlesztési segítséget. A Magyarországon márciusban meghirdetett pályázatra csaknem négyszáz vállalkozás jelentkezett, amelyeknek a 87 százaléka mikrovállalkozás volt a legkülönbözőbb iparágakból, többek között az egészség/életmód, a kiskereskedelem, a divat és a művészet területéről.

Június 15-én egy szakértőkből és vállalkozókból álló csapat hallgatta meg a tíz döntős pályázó koncepcióját és üzleti tervét. A zsűri ezután választotta ki az öt győztest.

A nyertesek között van a Fajszi Paprika Manufaktúra, amely már 1990 óta foglalkozik magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával, közel 30 hektáron. A pályázati támogatást elsősorban eszközfejlesztésre, az üzemméret növelésére és egy üvegház kialakítására szeretnék felhasználni.

Az egyedi bútorok készítésével foglalkozó Fatipli Műhely elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.

A Kitec Educations anyanyelvi tanárok alkotta nemzetközi csapattal a projekt alapú oktatást népszerűsíti. A támogatást a 'Green Farm' Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani. Ez az öko szemléletű oktatókert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nyelvi ismeretek mellett kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában.

A PregHello mobilapplikáció célja, hogy megkönnyítse a kismamák mindennapi életét. A pályázati támogatást a felhasználói felület bővítésére használnák, hogy a szülés utáni időszakban is hasznos információhoz jussanak a családok, valamint hogy továbbfejlesszék vállalkozásuk működését.

A támogatást és a mentorálást elnyerte a Seed Bonbon Handmade is, amely ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít irodai papír újrahasznosításával. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel, hiszen növénymagokat rejtenek magukban. A támogatást a nemzetközi piacra lépéshez és az ezzel járó logisztikai kihívások leküzdéséhez szeretné felhasználni a vállalkozás.

Felidézték, hogy a Visa 2020-ban többéves kötelezettségvállalást tett 50 millió kis- és középvállalkozás digitalizálására, egyben összpontosítva a nők gazdasági fejlődésének elősegítésére. A Visa She's Next program 2020-as indulása óta a cég több mint 2,8 millió dollárt fordított több mint 260 női vállalkozó támogatására és mentorálására világszerte. A kezdeményezéshez 2023 tavaszán Magyarország és Szlovákia is csatlakozott.

Fotó: Fajszi Paprika Manufaktúra