Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy letért az úttestről és egy vízelvezető árokba hajtott egy kamion kedd reggel Acsa és Galgaguta között. A sofőr saját erejéből nem tudta elhagyni a járművet. A berceli hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították a sérültet a roncsból, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak. Az egység ezután áramtalanította a kamiont.

Veszélyes gáz lepte el a bátonyterenyei lakást

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd délután egy második emeleti lakásban Bátonyterenyén, a Rimay János úton. A helyi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei vizsgálták a lakásban a levegő összetételét és kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét. A lakásban gázüzemű készülék nem működött az eset idején, így az egységek az érintett lakás alatt elhelyezkedő két másik lakóhelyiséget is átvizsgálták. A szén-monoxid az alsó lakásokban üzemelő vízmelegítők valamelyikében keletkezett. A gázszolgáltató szakemberei a két vízmelegítő és a hozzájuk tartozó kémény használatát letiltotta az érintett lakásokban. Az eset során senkinek nem esett baja.

Gázpalackok robbantak fel Szurdokpüspökiben

Kigyulladt egy hétvégi ház kedd délután Szurdokpüspökiben, a Kápolna soron. A harminc négyzetméteres ház és a mellette álló tizenkét négyzetméteres, fa szerkezetű melléképület teljesen megsemmisült a tűzben. A pincében négy darab propánbutángáz-palack volt, ezek az eset során felrobbantak. A pásztói és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei avatkoztak be a káresetnél. A tűz oltását nehezítette, hogy a nehezen járható, rossz minőségű földutakon az egységek nem tudták megközelíteni az érintett épületet gépjárműfecskendővel. A hétvégi házban egy ember életvitelszerűen lakott, őt ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

Keleten és nyugaton is kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt

Négy alkalommal adtak munkát kidőlt fák a Nógrád vármegyei tűzoltóknak kedden. Reggel Nagylóc külterületén okozott forgalmi akadályt egy fa, amelyet a szécsényi hivatásos tűzoltók kézi erővel távolítottak el az úttestről. Dejtár és Patak között egy hat méteres faág zárta el az utat, itt a balassagyarmati hivatásosok avatkoztak be. Délután Salgótarjánban, a Március 15. utcában dőlt egy fa egy garázs tetejére. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével távolították el a növényi részeket a tetőről. Késő este Kotyháza pusztán dőlt az úttestre egy fa. A salgótarjáni hivatásosok rövid időn belül megszüntették a forgalmi akadályt.

Csaknem negyven ingatlant veszélyeztetett a kiöntött patak Nógrádsipeken

A nagy mennyiségű csapadék miatt tegnap éjjel kiöntött a medréből a Nógrádsipeken átfolyó Rimóc-Sipek patak. A medrét elhagyó patak harminckilenc ingatlant és öt embert veszélyeztetett. A káresetnél a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a szécsényfelfalui, a magyargéci és az endrefalvai önkéntes tűzoltó egyesület, illetve a Szécsényi Járási Mentőcsoport önkéntesei avatkoztak be. Az egységek az épületek védelmében kétezer homokzsákot helyeztek ki az éjszaka során. A védekezésben a község polgármesterének irányítása mellett ötven helyi lakos is részt vett. Két embernek el kellett hagynia az otthonát, őket ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

Illusztrációs fotó: katasztrofavedelem.hu