Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

A belterületre vonatkozó rendeletek szabályozzák, hogy mikor, és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki belterületen szeretne égetni, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos!  Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Zalaegerszegen október 15. és április 15. között lehet csak égetni, akkor is csak a meghatározott napokon. Április 15. és október 15. között az égetés tilos! 

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés, illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. 

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor, és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki belterületen szeretne égetni, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos! 

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés, illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. 

Ráadásul az égetéssel keletkező füst olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek hosszútávon jelentős egészségkárosító hatással jár! Éppen emiatt kell figyelembe venni azt, hogy az égetés növény-egészségügyi okok miatt történhet, más hulladékot – például festékes palackot, autógumit, és egyéb, környezetre káros műanyagot ne dobjunk a tűzre! Zalában az elmúlt időszakban nem egyszer volt rá példa, hogy gumiabroncsokat, hűtőt (!), vagy más, rendkívül veszélyes szemetet égettek zöldhulladékkal együtt! Aki ilyen jellegű esetet tapasztal, a 112-es segélyhívó számon tehet bejelentést! 

Gondolkodjunk alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában! Ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása! Az a személy ugyanis, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! 

Forrás és fotó: Zala Vármegyei Katasztrófavédelem