A szóban forgó katasztrófavédelmi engedélyt még januárban adta ki a hatóság, azután a közmeghallgatás után, ahol a helyiek belefojtották a szót a gyár képviselőjébe. Az engedély kimondta: az akkugyár nem veszélyes a környezetre. Ezt támadta meg Horváth Nándor László, aki eljárási hibákat talált, így az egyelőre nem jogerős. Keresetében kéri, a bíróság semmisítse meg az engedélyt, és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot. Bár Horváth egyedül indította ez eljárást, de mivel kiderült, hogy ez az eljárás ügyvédköteles, Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi országgyűlési képviselője vállalta a képviseletét.

Horváth tárgyalást kért, bár a bíróság az iratok betekintése alapján is dönthetne. Persze a CATL semmiképpen nem szeretné, hogy nyilvános tárgyalás legyen az ügyben, ők maguk nem kezdeményezték ezt.

A folyamatban lévő procedúrák azonban nem szegték kedvét a kínai befektetők építési terveinek. Továbbra is zajlanak a tereprendezési és mélyalapozási(!) munkák a gyárterületen. Ezeket építési engedély nélkül is elvégezhetik, írja a hang.hu.