Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetünkben is, olyannyira, hogy a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) szükségét érezte, hogy külön internetes oldalon hívja fel a figyelmet a jelenségre.

Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák mennek be lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A ragadozó életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez.

A településeken állandóan rendelkezésre álló számos rágcsálófaj – amelyek a róka fő zsákmányállatai –, a nem megfelelően tárolt hulladék és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn megszerezhet magának. Képes megszokni az ember közelségét, láthatóan félelem nélkül mozog az utcákon és kertekben.

Önmagában tehát az, hogy lakott területen látjuk a ragadozót, nem jelenti azt, hogy az állat veszett volna.

Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt – néhány másodpercet és elegendő teret –, hogy elmenjen, azaz ne álljuk el a menekülés útját.

Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre? Akkor,

  • ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni;
  • ha embert vagy háziállatot támad meg;
  • ha görcsrohamokat vagy bénulás jeleit látjuk rajta – például lóg az álkapcsa –, továbbá, ha a fenti tüneteket követően elpusztul.

Ilyen esetekben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a Nébih – +36-80/263-244-es – zöld számán bejelentést tenni!

A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat – a kutyát és a macskát – pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért.

Fotó: K. E.