A tervek szerint tavaly január 1-étől bevezetett kötelező adatszolgáltatás érvényes minden étteremre, büfére, cukrászdára, kávézóra, italboltra, bárra, zenés-táncos szórakozóhelyre és gyorsétteremre.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csupán három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • a rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

A Telex által megkérdezett vendéglátósok szerint az új előírás szinte kivitelezhetetlen lesz.

"Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55–60 fokban"

– így nyilatkozott a portálnak Zsuffa Péter, a legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a közelgő új szabályozásról. Zsuffa úgy gondolja, hogy egyedül ezentúl büfét üzemeltetni, legyen az akár halsütő, akár lángosos, lehetetlen. 

„Nem véletlen, hogy a hazai lángososok, halsütők már a betanulási időszakban is nagyon idegesek, mindenki próbál telefonálni, értelmezni a kérdéseket.”

- tette hozzá Zsuffa.

Az adatokat egyébként az adóhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a helyi önkormányzatok is láthatják, de személyes adatok nem jutnak el a hatóságokhoz. 

Fotó: Halas Guszti Facebook-oldala