Véget ért a tavaszi nagytakarítási akció, amelynek köszönhetően mintegy 1500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze a természetből.

Százhuszonhárom szemétszedő túrát szerveztek az egy hónap alatt, amelyben hatvannyolc szervezet vett részt. Az ezerötszáz köbméternyi szemét gyűjtésében többezer önkéntes szemétszedő is részt vett. Az Aktív Magyarország által létrehozott kampány nem az idén kezdődött, 2023-ban már harmadik alkalommal szervezték meg annak érdekében, hogy a megtisztításon kívül felhívják a figyelmet az erdők, a környezet védelmére.

A szemétszedési akció az erdők nemzetközi napján kezdődött, és a föld napjáig tartott.

Az egyik legfontosabb üzenete az volt a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” akciónak, hogy ne kelljen a szemétszedésig eljutni, a megelőzésre kell figyelni: azaz ne is kerüljön eldobásra egyetlen szemét sem, tegye mindenki oda, ahová való: a szemétgyűjtőkbe.

Nem csupán a növények védelméről szólt a szemétszedés, az állatok is figyelmet kaptak. A kampányhoz vicces, kedves, tréfás videó filmek is készültek, bennük állatok is megjelennek, mint szereplők: mókus, róka és szarvas.

Az idei szemétszedő kampány az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ támogatásával jött létre. A szervezők mindenkinek köszönik, akik csatlakoztak az akcióhoz, és munkájuknak köszönhetően a természet másfél ezer szeméttel könnyebben lélegezhet.

Fotók: Aktív Magyarország facebook oldala