A döntéshozói fórumon a napirend előtt képviselői kérdésekkel kezdték az ülést a város képviselői.

Csak az ellenzék részéről kérdezték a polgármestert. Képviselői kérdést tett fel László Norbert, Borda Zoltán, és dr. Füle István ellenzéki városatyák.

László Norbert a Verseghy út – Mester út – Városmajor út problémáinak megoldásában kérdezte a városvezetőt. Évekkel ezelőtt, amikor építették az M4-es autóutat, a kivitelezési munkálatok során a lakosok a megnövekedett kamionforgalomra és azok nagy sebességgel való haladására hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy a lakóépületeik fizikailag is károsodnak a kamionok miatt. Rengeteg lakóépületben és ingatlanban károkról számoltak be akkoriban a tulajdonosok, viszont sem a képviselő, sem pedig ők nem kaptak segítségét a kamionos cégek ellen. A képviselő így ismét felszínre hozta ügyüket.

A polgármester válaszában ígéretett tett arra, a lakók fordulhatnak az önkormányzat jogi osztályához, ahol igyekeznek minden jogi kérdésben képviselni majd őket.

A vársvezető ezt ugyan már korábban is megígérte, ezért vált szükségessé a téma ismételt bemutatása.

Dr. Füle István, az ellenzék frakcióvezetője kérdésében a Csaba utca lakói problémáit világította meg, amelyről lapunk ebben a cikkben számolt be.

A kérdés lényegében itt is a nagy gépjárművek közlekedésével kapcsolatos volt, hiszen a felépülő Posta Logisztikai Központ miatti járműterhelésre panaszkodnak a lakosok.

A képviselő azt az ígéretet kapta, hamarosan megoldási javaslattal áll elő a város és a Posta vezetése.

Borda Zoltán a település városüzemeltetési feladatainak hiányosságaira utalt rá, kérdésében feszegette a város tisztántartásának problémáit, az utcabútorok minőségét és azok javításának elhúzódó idejét, valamint a buszmegállók plexi falának sérüléseire is felhívta a figyelmet.

A városüzemeltetési feladatokkal megbízott alpolgármester reagált felvetéseire, aki elmondta, egy ekkora méretű településen a várost egészben kell figyelni, nem tehetnek különbséget a városrészek között, ezért a költségvetés kereteihez igazodva igyekeznek foglalkozni a problémákkal.

Frakcióvezetői kérdést is csak az ellenzéktől érkezett.

Dr. Füle István a megnövkedett galambürülékekkel kapcsolatban faggatta a polgármestert, erről bővebben itt írt oldalunk. Szalay Ferenc válaszában hangoztatta, ahhoz, hogy eredményt tudjon elérni a város ebben az ügyben, szükséges lenne a társasházak és a lakosok segítsége is, hiszen a szöges galambriasztókkal lehetne kiszorítani a madarakat, ebben viszont nem látnak partnerséget a panelházak képviselőitől egyelőre. Aláhúzta, nem megölni, hanem kiszorítani szeretnék a problémát okozó szárnyasokat, és szerinte ezzel a módszerrel lehetne a leghatásosabban ezt megtenni.

A testület ezek után meghallgatta a rendőrség beszámolóját, melyben a város közbiztonságának helyzetéről, és a közbiztonság érdekében tett intézkedésről hallhattak előadást a rendőri vezetőktől. A beszámoló alapján kiderült, a 2021-es évhez képest több mutatóban is romlás érzékelhető, valamint a rendőri állomány is kevesebb, viszont az intézkedések száma ugyanannyi maradt, tehát a kevesebb rendőrnek kell több feladatot elvégeznie.

A rendfenntartók szerint a romló tendenciák nem sajátos jellegűek, ezek országos szinten mutatnak emelkedést.

Összességében kiegyensúlyozottnak találják Szolnok közbiztonságát és nincsen kiemelten fertőzött terület a bűnesetek számát illetően.

Második pontban tárgyalták a 2022-es zárszámadásról szóló előterjesztést, melynek kapcsán dr. Füle István véleményében kifejtette:

Beruházások, fejlesztések évről évre való folyamatos csökkenését látja

– fogalmazott a képviselő.

Szalay Ferenc aláhúzta, a Lázár János vezette minisztériummal folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy a tiszaligeti strandfürdő beruházása és a Várprojekt beruházási munkálatai ne álljanak le, azok befejeződhessenek. Nagyobb volumenű fejlesztésekre valóban nincs most keret, ebben a település első embere a kormányzati propaganda által naponta hangoztatott uniós szankciókat tette felelőssé.

Ezen kívül döntöttek még az idei költségvetésről is, melyben az ellenzéki képviselők tartózkodó álláspontot foglaltak el.

Továbbá szavaztak az önkormányzati lakásokban élők szociális támogatásainak módosításáról, a Szolnoki Ipari Park bővítéséről, de határoztak több önkormányzati tulajdonú cég működésével kapcsolatban is.

Kép: korábbi városi közgyűlés/frisshirek.hu