Austin az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) 11. miniszteri tanácskozása után, a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton tartott pénteki tájékoztatóján az MTI tudósítása szerint rámutatott, hogy Finnország immár NATO-tagként vesz részt a csoport munkájában.

Arra számítok, hogy hamarosan Svédország is követi

– tette hozzá az amerikai védelmi miniszter.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Magyarország nagy nehezen, de március végén végül rábólintott a finn NATO-csatlakozásra és ezzel lényegében Finnország azonnal a szervezet tagjává vált. A svédekkel kapcsolatban azonban „van egy kis bökkenő” a magyar kormány szerint...

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a tegnapi tájékoztatón ismertette, hogy heteken belül megérkeznek Németországba az M1 Abrams típusú amerikai harckocsik gyakorlatozásra fejlesztett változatai, amelyekkel ukrán katonákat képeznek majd.

Mint mondta,

az M1-es „a világ legjobb tankja”, és ugyan nem „csodafegyver”, de jelentős hatása lesz, amikor az ukrán erők más fegyvernemekkel összehangolva bevetik a csatatéren.

Kiemelte, hogy hazája támogatást nyújtott kilenc ukrán gépesített dandár kiképzéséhez és felszereléséhez, és ezek az egységek rendelkeznek is teljes személyzettel, felszereléssel és megfelelő gyakorlattal, és készen állnak támadó vagy védekező műveletekre. Ezek a csapatok el tudják érni céljaikat, bárhol és bármikor vetik is be őket, míg

az orosz oldalon „a morál alacsony, a fegyelem erodálodik”, és a hadvezetés igen kevéssé hatékony fegyvernemek összehangolt műveleteinek kivitelezésében.

Washington 31 M1 Abrams harckocsival segíti Ukrajnát a védekezésben. A német sajtóban közölt beszámolók szerint első lépésként 250 ukrán katonát képeznek ki egy bajorországi bázison. A várhatóan májusban kezdődő és tíz hétig tartó tanfolyamon a harckocsi használatát és karbantartását is oktatják majd. Az amerikai harckocsikat így legkorábban nyár végén vethetik be Ukrajnában.

Az 54 országot – a NATO 31 tagját és további 23 államot – összefogó informális csoport védelmi minisztereinek értekezlete után a tanácskozást vezető Lloyd Austin és Mark Milley is aláhúzta, hogy

Vlagyimir Putyin egyetlen számítása sem igazolódott be, így tartósan erős ellenállással szembesül Ukrajnában, nem sikerült elfoglalni Kijevet és megdönteni az ukrán kormányt, és a NATO-ban sem keletkezett megosztottság.

Ukrajna támogatói minden korábbinál egységesebbek, és ezt az egységet semmi sem képes megbontani, bizalmas katonai iratok kiszivárogtatása sem – jelentette ki Lloyd Austin a minisztériumától a napokban kikerült dokumentumokkal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy „nagyon komolyan” veszi az ügyet.

Fotó: Lloyd Austin amerikai és védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart az Ukrajna oroszország elleni önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton 2023. április 21-én. MTI/EPA/Ronald Wittek