Április 16-án, azaz ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.  79 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a hazai zsidóság gettókba hurcolása.

'44-ben ezen a napon a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatási és rendvédelemi szervek megkezdték az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. Az első tömeges zsidó deportálások május 15-én indultak el. Július elejéig a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba szállították, ahol azonnali pusztulás várt a deportáltakra – írja a szekesfehervar.hu.

A kiűzetésre és halálra ítélt embereket Székesfehérváron is a „gettógyűjtőházakba” zárták, majd 1944. június 6-án a város szélén álló vasútállomás melletti Szabó-téglagyárba hurcolták. A téglagyárban 1944. június 10-e és 13-a között már semmilyen élelmet nem kaptak, és már ott többen öngyilkosok lettek. Az ott összegyűjtött 2743 zsidó ember elszállítása június 14-én történt.

„Az útra fejenként 2 kg kenyeret és 0,25 kg margarint osztottak. A hitközségi feljegyzések 2866 személy kiszállítását rögzítették. Közülük 1850 székesfehérvári lakos volt. Az üldöztetések következtében a zsidó túlélők száma Fehérvár lakosságának töredékét, mindössze 0,6 százalékát tette ki: 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból” – írja a lap.

Az elhurcolt és meghalt emberek emlékének tiszteletére vasárnap reggel néma főhajtás mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Csanády László polgármesteri főtanácsadó helyezték el az emlékezés virágait és köveit.

Fotó: Cser-Palkovics András Fb oldala