A makói szennyvízcsatornázást 2011-2014 között végezték és még mindig vannak olyan ingatlanok, amelyek a hálózat elkészülte óta nem kötöttek rá a rendszerre és továbbra is károsítják szennyvízzel a környezetet. Makó közigazgatási területén 11.267 ingatlan van, ebből 850 ingatlan még nem kötött rá a műszakilag rendelkezésre álló hálózatra. Ők ezért a környezetterhelés miatt fizethetnének talajterhelési díjat, aminek mértéke 1.800 forint/m³.

Azonban, testületi döntés értelmében, idén sem kell fizetniük. Az indoklás egészen érdekes: ,,a jelenlegi háborús veszélyhelyzetre, energiaválságra való tekentettel, a családok védelme érdekében." Az önkormányzat számítása szerint idén a megfizetés alól 476 háztartást összesen 66,9 millió forint értékben mentesítenek, míg 374 ingatlannál tavaly nem volt vízfogyasztás, így ott nem is keletkezett talajterhelési díj fizetési kötelezettség.

Zeitler Ádám önkormányzati képviselő (Jobbik) a Frisshirek.hu-nak elmondta: már tavaly is és most is megkérdezte a testületi ülésen, hogy az érintett ingatlanok tulajdonosai kapnak-e egyáltalán tájékoztatást arról, hogy nekik rá kellene kötniük és csak a testület döntésén múlik, hogy kell-e fizetniük? Így derült ki, hogy nem is tudnak róla az érintett lakók, ezért Zeitler Ádám azt javasolta, hogy idén végre kapjanak levelet az ingatlantulajdonosok.

Fotó: a legtöbb érintett ingatlan főleg a romák lakta városrészben van/a szerző felvétele.