A határozattal - amelyet 130 igen és 24 nem szavazat mellett szavaztak meg a képviselők - az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Összesen 24-en nyomtak nemet a javaslatra: a KDNP-s Latorcai János (aki egyébként a szavazásról szóló ülést vezette, és feltehetően tévesztett), Dávid Ferenc, a DK politikusa, a Momentum tíz, a Párbeszéd öt képviselője, a Mi Hazánk politikusai, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Leszögezi, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.

A 2022-es választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: a fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség - áll a határozatban.
A dokumentum szerint ezzel szemben "Európa a háborúba sodródás napjait" éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, a tagállamok egy része pedig már el is kötelezte magát emellett.

"Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek"

- figyelmeztetnek.

Majd következett a Brüsszel-ellenes propaganda, hogy a szankciók döntik romba országunkat, és persze Európát is. A kormány politikája tökéletes, ennél többet nem tudnak tenni. 

Megerősítették: Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Felszólították a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Íme a 8 pont:

  1. Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett. Azt várjuk el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.
  2. Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez.
  3. Álláspontunk szerint a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Az energetikai szankciók egekbe lökték az energiaárakat, gazdasági károkat és tomboló inflációt okoztak minden uniós tagországban. Nincs olyan család, amely ne érezné a szankciós infláció terheit.
  4. Ellenezzük azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okoznának számos tagországban, így Magyarországon is. Elvárjuk a brüsszeli döntéshozóktól, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint nehezen jósolható előnyei. Elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.
  5. Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és hajtja végre. Felhívjuk a Kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek megsegítését.
  6. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Már eddig is sokan adták az életüket a háborúban, miközben jelenleg is zajlik a sorozás annak érdekében, hogy további kárpátaljai férfiakat vigyenek a frontvonalba.
  7. Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja. Teljes jogú tagként és szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében. A 2022. évi áprilisi választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek, ezek alapján megerősítjük: fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.
  8. Felszólítjuk a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni!

A DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői nem vettek részt a szavazáson, mint ahogy Orbán Viktor sem, mert a Vatikánba utazott.

Hollik István: a dollárbaloldal nemet mondott a békére

A dollárbaloldal nemet mondott a békére, mert a finanszírozójuk ezt várja a dollármilliókért cserébe - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

Hollik István közölte: "nemrég szavaztunk az Országgyűlésben a békepárti határozatról, a szavazáson kiderült, hogy a dollárbaloldal háborúpárti volt, és az is marad."
A harmadik világháború kockázata soha nem volt még annyira valós, mint napjainkban - jelentette ki a politikus. Hozzáfűzte, ezért fontos, hogy ezekben a vészterhes időkben Magyarország elkötelezze magát a béke mellett, és hangsúlyozza, hogy továbbra is békepárti. "Azért fogadtuk el a békepárti határozatot, hogy leszögezzük, Magyarország továbbra is a béke pártján áll" - közölte Hollik István. Úgy fogalmazott: "a Fidesz és a KDNP felajánlotta a lehetőséget a dollárbaloldalnak, hogy csatlakozzon a békepárti határozathoz. Azonban Gyurcsány Ferencék ezt elutasították, nemet mondtak a békére." Úgy értékelt: "Gyurcsányék bebizonyították, hogy fontosabb számukra finanszírozóik akarata, mint a magyar emberek érdeke". Újra kiderült, hogy Magyarország megvédésében rájuk nem lehet számítani - tette hozzá Hollik István.

MSZP: háborús határozatot fogadtatott el a Fidesz-KDNP a parlamenttel

Szégyenteljesnek nevezte pénteken az MSZP frakcióvezetője, hogy a Fidesz és a KDNP nemet mondott az ENSZ orosz-ukrán háborúval kapcsolatos békepárti határozatára, helyette egy "háborús" országgyűlési határozatot fogadtatott el az Országgyűléssel.

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy pénteken

lehetőség lett volna arra, hogy a kormánypárti és ellenzéki képviselők egységesen az igazságosság, az erkölcs és a tények talaján állva kifejezzék a béke iránti elköteleződésüket, hogy megmutassák, az Országgyűlés tagjai "a történelem jó oldalára kívánnak állni".

A fideszes és KDNP-s képviselők a valódi békepárti határozat helyett

egy hazugságokra épülő, a háborúért való felelősséget "elmismásoló" szöveget erőltettek át az Országgyűlésen

- értékelt.

Tóth Bertalan hazugságnak nevezte, hogy "az Oroszország háborús képességeinek korlátozására irányuló intézkedések" okozzák a magyarországi EU-rekorder inflációt és a háború elhúzódását. Megjegyezte,

"tomboló" infláció már csak Magyarországon van, az EU átlagos inflációja egyszámjegyű.

Hangsúlyozta, a szocialisták támogatnak minden olyan javaslatot, amely a béke előmozdítását, a magyar emberek és a magyar családok biztonságát segíti elő, a kormánypártok háborús határozata azonban nem ilyen.

A Jobbik-Konzervatívok a béke és az igazság pártján áll!

A Jobbik-Konzervatívok képviselői a mai napon lyukas zászlóval és „Ruszkik, haza!” feliratú táblákkal demonstráltak a parlamentben, jelezve, hogy 1956 örököseiként közösségük nem támogatja az orosz terjeszkedést, és az igazságos béke pártján áll.

A Fidesz által a parlament elé beterjesztett orosz érdekeket szolgáló békejavaslathoz korábban olyan módosító javaslatokat nyújtottak be, amik a Vatikán, az ENSZ Közgyűlése és a Köztársasági Elnök Asszony által is feltételül szabott igazságos béke igényével egészítették volna ki a dokumentumot. Miután ezeket a fideszes többség nem támogatta, a Jobbik-Konzervatívok frakciója nem vett részt a kormány által rendezett színjátékban, mi ugyanis nem keverjük össze képmutató módon a megszállást a békeszóval.

A párt közleményében hangsúlyozta, hogy döbbenten látják, hogy

Orbán a józan észt nélkülözve áldozza be a hazánk számára biztonságot jelentő európai szövetségeket az orosz érdekek kiszolgálása miatt.

Egy normális országban a kormány nem tagadná meg elődeink örökségét! Mi, a Jobbik-Konzervatívok közössége Szent Istvánt és az igazi pesti srácokat követve Európát választjuk, és még ma is ki merjük mondani, hogy

„Ruszkik, haza!”.

A Fidesz miatt a magyar Országgyűlés szégyennapja a mai

“Ezt a döntést az utókor mély megvetéssel kezeli majd, hiszen hiányzik az állampárti többség által erőből megszavazott szövegből a tisztesség, a megtámadott Ukrajna szuverenitása, függetlensége melletti határozott kiállás, a terrorista államként naponta háborús bűnöket elkövető agresszor egyértelmű megbélyegzésén túl az a legfontosabb követelés, hogy vonják ki az orosz csapatokat Ukrajna földjéről

– összegezte Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője a Facebookján azt, hogy mit gondol a Fidesz békepártinak hazudott parlamenti javaslatáról.

A Momentum politikusa szerint a kormánypárti képviselők ezzel szembeköpték történelmi elődeinket és a hazánk függetlenségéért, szabadságáért, jogállamért küzdő 1988-as, 1989-es demokratákat. Ezzel a lépésükkel a magyar Országgyűlés szégyennapjának nevezete a mait.

Gelencsér Ferenc hozzátette, hogy a Fidesz határozata hemzseg a hazugságoktól, és ha valóban békepárti akar lenni a kormány, akkor vigye a Parlament elé Oroszország terrorista állammá való nyilvánítását.

Fotó: békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. Az előterjesztést, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői, 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadták el. MTI/Kovács Attila