Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság emberei március 21-én 6 óra 53 perckor – migrációs ellenőrzés keretében – Pösténypusztán ellenőriztek egy cseh forgalmi rendszámú tehergépkocsit. 

A 33 éves cseh férfi által vezetett jármű csomagterében 23 illegális migráns tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. 

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói három nap alatt befejezték a 33 éves embercsempész ellen folytatott eljárás vizsgálati szakaszát, és az ügyészség az elkövetéstől számított 72 órán belül bíróság elé állította a férfit

tájékoztatta lapunkat, a frisshirek.hu-t pénteken Buda Gábor, a rendőrség sajtóreferense. 

Az ügyben a Nógrád Vármegyei Főügyészség is ma adott ki közleményt, eszerint a külföldiek ablak, szellőzőnyílás, klímaberendezés és ülőhely nélkül tartózkodtak a jármű teljesen zárt rakterében. A sofőr sehol sem állt meg, miután elindult a déli országhatártól. A több órás autóúton a menekültek összeszorulva, mozgási lehetőségek nélkül utaztak, céljuk az volt, hogy Szlovákián keresztül Nyugat-Európába jussanak.

A Balassagyarmati Járásbíróság sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte a cseh férfit, és 10 esztendőre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet jogerős.

Fotó: police.hu