1923. március 21-én született Nyers Rezső, aki a 20. század második felében a miniszteri szék és a teljes politikai mellőzöttség között ingázott. Először 1956-ban lett először miniszter, akkor az élelmiszer-ipari tárcát vezette, utolsó miniszteri széke az államminiszterség volt, amiről 1989-ben mondott le.

A megemlékezés tegnap délután az Óbudai Temetőben kezdődött, ahol az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre koszorút helyezett el Nyers sírján, civil szervezetek és alapítványok delegáltjaival közösen, a mai rendezvény az erről készült rövid videóval indult.

A Villányi úti Konferencia Központban tartott konferenciát Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója nyitotta meg.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke volt az első felszólaló. Beszédében hosszasan méltatta Nyers Rezső munkásságát, különösen máig is elismert reformprogramjait, és a szociáldemokrácia megerősítéséért tett lépéseit, ami nélkül nem lehetnének erősek a nőjogi mozgalmak sem.

Az első tudományos megszólaló Földes György a PTI korábbi főigazgatója volt.

Nem kötelező jelentős politikai személyekről megemlékezni 100. évfordulójukon. Néha könnyebb elfeledkezni valakiről, mint méltón megemlékezni róla – kezdte beszédét Földes. Politológusként, főleg arról beszélt, hogy hatott Nyers Rezső politikája a korabeli politikai folyamatokra, és hogyan állt pályája arra az ívre, hogy a Magyar Szocialista Párt első elnöke legyen.

Heinz Fischer az Osztrák Szövetségi Köztársaság volt elnöke németül beszélt, a helyszínen lévők tolmácsgépek segítségével hallgathatták a volt elnök beszédét. Fischer megköszönte a lehetőséget, hogy beszélhet a rendezvényen. Elmondta, hogy a magyar eseményeket mindig is különös figyelemmel kísérte, mert a nagyanyja is magyar volt.

Vitathatatlan, hogy a szociáldemokrácia a 19. századi Európában jött létre, de a gyökerei visszanyúlnak egészen a felvilágosodásig, hiszen a humanizmusban megfogalmazott alapgondolatok fejlődése vezetett a szociáldemokrácia kialakulásához.

Nem fogadhatjuk el, hogy a szociáldemokrácia jogosultsága elmúlt a huszadik századdal. A politikiai célok ugyanis nem valósultak meg, de modern módszerekkel hozzá lehet alakítani a társadalmi dinamikákhoz – mondta beszédében volt osztrák elnök.

A beszédek után az MSZP posztumusz Baloldalért díjban részesítette Nyers Rezsőt, amely díjat a laudáció felolvasása után fia, ifjabb Nyers Rezső vette át, aki a jelenlévő idősebb korosztály szerint elképesztő módon hasonlít édesapjára.

A rendezvényen körülbelül 400 fő volt jelen, a civil szervezetek képviselőin kívül főleg az a korosztály, amelyiknek még személyes emlékei is fűződtek a 2018-ban elhunyt politikushoz.

Fotó: mszp.hu