2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -4o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Kertészkedjünk óvatosan, védjük a sünöket!

frisshirek.hu | 2023. március 17. - 10:38
Kertészkedjünk óvatosan, védjük a sünöket!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün

előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.

A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja - olvasható az MME pénteki közleményében, amelyet az MTI szemlézett. A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy

ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel

fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün. Mint írják, különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat. A közlemény szerint amennyiben

a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket,

ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat. A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges "süngarázst" beszerezni, amelybe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

A sünök védelméről további információ olvasható a https://www.mme.hu/ovatosan-bolygassuk-rozserakasokat-vigyazzunk-sunokre-0 oldalon.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com