Ahogyan a járványt megelőzően, idén is felvonulással kezdődött el pénteken délután a Miskolci Kocsonyafesztivál. A belváros már a rendezvény kezdetére megtelt érdeklődőkkel, ami nem csoda, hiszen a járvány miatt 2020 tavasza óta rengeteg fesztivál maradt el ország-világszerte. Miskolc télifesztiválját egyébként 2020-ban még megrendezték, vélhetően az egyik utolsó hazai nagy rendezvény volt a covid-járvány kitörése előtt.

Veres Pál, Miskolc polgármestere megnyitó beszédében arról beszélt, a város közössége a járvány, infláció, gazdasági válság, energiaválság ellenére sem adta fel, ennek köszönhető az, hogy

idén újraéledt a Kocsonyafesztivál.

- Hiszünk az összefogásban, a közösségünk erejében, a tehetségeinkben, a városunkban, hiszünk az értékeinkben, hiszünk a városunkban és ezeket meg is fogjuk tartani minden áron - mondta a városvezető.

"Veres Pál nélkül ez a fesztivál nem jöhetett volna létre" – emelte ki Rózsa Edit, a Kocsonyafesztivál alapító tulajdonosa, egyben köszönetet mondva Miskolc polgármesterének minden miskolci nevében.

„Ez a fesztivál arról szól, ami összeköt bennünket, arról, hogy együttműködünk. Ez volt a célja hajdan is a Kocsonyafesztiválnak"

– tette hozzá.

A fesztiválváros már az elmúlt hét második felében elkezdett épülni, előbb a padok tűntek el a sétálóutca felső szakaszáról, majd felépültek a vásárosok, és a gasztronómiai szolgáltatók kunyhói, végül a színpadok is: egyik a Villanyrendőrnél, másik az Erzsébet téren, a nagyszínpad pedig – ahogyan mindig – a Szent István téren. Csütörtökön este, pénteken délelőtt aztán a vállalkozók is megjelentek, a felvonulásra már zsongott az egész Széchenyi utca és a környéke is.

Lukács Ádám, a rendezvényt szervező Uni-Garden Kft. ügyvezetője elmondta, ezerhatszáz négyzetméter felett van idén az árusítóhelyek nagysága, körülbelül hetvenöten nyújtanak gasztronómiai szolgáltatásokat, és a fesztivál területén, huszonöt helyszínen lehet kocsonyát venni.

A rendezvény három színpadán három nap alatt több mint ötven zenei formáció fog megfordulni, köztük olyan közönségkedvencek kaptak helyet, mint a Margaret Island, a Balkán Fanatik, Erös és Spigiboy, a Fiesta Csordás Tibivel, Lotfi Begi, Náksi, a New Level Empire. A fesztivál külföldi fellépője eredetileg Dr. Alban lett volna, azonban kiderült, a managmentje túlszervezte magát, így őt majd májusban, a Miskolci Egyetemi Napon lehet látni, hallani. A helyére az ezredforduló évek közkedvelt dance formációja, a Groove Coverage érkezik a Kocsonyafesztiválra. Az Erzsébet tér pedig a miskolci zenekaroké lesz, fellép a többi között az Ildi Rider, a Zenegép, a Here we are, Áll-a-tok vagy a Miskolci Dixieland Band.

A civilszervezetek a hétvégén a Szinva teraszon várják az érdeklődőket. Interaktív foglalkozásokat, bemutatókat, és játékokat tartanak és nyeremények is gazdára találnak. Idén a rendezvény tematikája, mivel Petőfi jubileumi év van, a szabadság, illetve a költő és Miskolc kapcsolatára épül.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a fesztivál miatt csütörtök éjjel és hétfő reggel között napközben a Tiszai-pályaudvar és a Malomszög utca között villamospótló autóbuszok közlekednek, a járművek kikerülik a belvárost. A szerelvények pedig a Malomszög és Felső-Majláth között járnak, este viszont – ahogyan máskor is – a teljes vonalon buszok szállítják majd az utasokat. A Villanyrendőr lezárása miatt terelt útvonalon járnak hétfőig a 14-es, 14G-s, 22-es, 28-as, 34-es, 35-ös, 35R-es, 35É-s, 43-as, 44-es és 1É-s autóbuszok is.

Az autósokat érintő egyik változás, hogy a Malomszög utca – Hunyadi utca – Ilona utca, valamint az Ilona utca – Kis-Hunyad utca kereszteződésekben jelzőlámpák sárgán fognak villogni csütörtökön 23:10-től hétfőn üzemkezdetig. A másik pedig az, hogy a Széchenyi utca – Corvin utca kereszteződésnél a Centrum irányába a külső forgalmi sávot részlegesen lezárják.

Ízelítő azoknak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni. A Kocsonyafesztivál közösségi oldalán mindent megtalál, amit tudni, hallani kell.

Fotó: Kocsonyafesztivál Facebook