Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, a hétvégén tartotta a szélsőjobboldali közösség a becsület napját és a kitörés túrát, amellyel arról emlékeznek meg, hogy magyar honvédek, nyilasok és náci németek a Budapest köré font szovjet ostromgyűrűből kíséreltek meg kitörni 1945. feburár 11-én.

A megemlékezések rendre komoly társadalmi indulatokat váltanak ki, ahogy történt ez idén is.

Az egyik legnagyobb publicitást kapó erőszakos cselekedet idén az volt, hogy külföldi antifasiszta aktivisták szélsőségeseknek hitt, de valójában ártatlan embereket támadtak meg viperával. A támadással kapcsolatban a rendőrség is eljárást indított.

A Budapest különböző pontjain a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen elkövetett támadások miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket - írta a főügyészség közleményében.

A nyomozók az ügyben eddig négy embert, köztük három külföldit hallgattak ki gyanúsítottként.

A budapesti XI. és XXII. kerületi ügyészség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt. Az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája

a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Magatartási szabályként a bíróság annyit írt elő, hogy a gyanúsított minden héten egyszer, e-mailen jelentkezzen a Budapesti Rendőr-főkapitányság levelezési címén - írták. Az ügyészség azonban fellebbezett a bűnügyi felügyelet elrendelése miatt a német nő letartóztatása érdekében. A nő nem rendelkezik Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel, magyarországi kötődéssel, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény körülményeiből pedig alappal feltételezhető, hogy ő is csak a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény okán érkezett Magyarországra. Mindezért

alappal feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlenné válik a hatóságok számára

- írták. Kiemelték: az elkövetések szervezett jellegére és a gyanúsítottaknál talált eszközökre figyelemmel az eljárás jelenlegi szakaszában valamennyi gyanúsított esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen a bűncselekmény elkövetésében velük együttműködő társaik beazonosítását. A német nő esetében elrendelt bűnügyi felügyelet a bizonyítás megnehezítése veszélyének kiküszöbölésére is alkalmatlan - hangsúlyozta a Fővárosi Főügyészség.

A viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel végrehajtott támadásokat a rendőrség közlése szerint hét-nyolc ember követte el.

A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

A kiemelt kép forrása: police.hu