A hétvégén tartottak hazánkban az úgynevezett kitörés túrát, amely hivatalosan egy történelmi emlékezetet őrző teljesítménytúra, de azon kiemelten képviseltetik magukat nem csak hazánk szélsőségesei is.

Az úgynevezett becsület napja a magyar szélsőjobboldal egyik legnagyobb eseménye,

amikor arról a maroknyi katonáról emlékeznek meg, akik 1945 februárjában megpróbált kitörni a Budapest köré vont szovjet ostromgyűrűből. A kitörést 1945. február 11-én kísérelték meg, ezért a 60 kilométeres teljesítménytúrát az ahhoz legközelebb eső szombaton indítják útnak. Most ez éppen február 11-ére esett.

Ezen a hétvégén a szélsőjobboldaliak összesereglését ellentüntetések is szokták kísérni, ahogy történt ez most is.

A Telex a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése alapján összegyűjtötte, milyen erőszakos eseményekre került sor a megemlékezések miatt a fővárosban, amelyek közül az egyik legnagyobb publicitást kapó az volt, hogy külföldi antifasiszta aktivisták szélsőségeseknek hitt, de valójában ártatlan embereket támadtak meg viperával.

Az eseménysorral kapcsolatban meglepő aktivitást mutatott Facebook-oldalán a korrupcióval megvádolt Boldog István korábbi fideszes országgyűlési képviselő is, aki több posztban kifejezte nem tetszését, de nem a szélsőjobboldali eseménysor, hanem az antifasiszta megmozdulás miatt:

azonnal terrorszervezetté kell nyilvánítani az antifat!

- írta egyik bejegyzésében, majd újra megosztott egy korábbi, 2020. nyári posztját, amelyben ugyanezt követelte, csak annyival egészítette ki, hogy az antifasizmust bolsevik jelzővel is ellátta, és hozzátette: "sajnos akkor nem sikerült! Itt az idő!"

A kiemelt kép forrása: Boldog István Facebook-oldala