2001 óta ítéli oda a díjat a testület az arra érdemeseknek. A kitüntető elismerést kiérdemlő vendéglátóiparban dolgozók három kritériumnak is meg kell, hogy feleljenek: eredményes munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes magatartás és példamutató közéleti tevékenység. 

Az elmúlt néhány év különösen próbára tette a vendéglátósok kitartását és türelmét: alig lettek túl a Covid-okozta súlyos csapáson, máris érkezett egy gazdasági recesszió, amely ismét újratervezést, alapos költségvetési átgondolást igényelt. Az Ipartestület két évig nem is adta ki a díjat, majd ismét szavazást indítottak.

Az idei díjazott, Kovács Gábor kimagasló szakmai tevékenységét már 2019-ben is díjazták, akkor Az Év Vállalkozója elismerést vehette át. A pecsaktual.hu megtudta, hogy a Tenkes Csárda megálmodója a környező települések termelőitől szerzi be az alapanyagokat, mint például a fokhagymát, amelyből több száz kiló Vejti községből származik. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ételek alapanyagai bio-organikus, háztáji környezetből kerüljenek ki. A salátát Szilvásról viszik, és a tojást is helyi termelőktől vásárolják. Üzletpolitikája nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pénz helyben maradjon. 

Kovács Gábor megnyitotta a Tenkes Kamrát is közvetlenül a csárda mellett, így amikor a vendégek jóllaktak, távozáskor vásárolhatnak is a széles választékkal rendelkező termékkínálatú az üzletben.

A Tenkes Csárda fűtési költségei a többi vendéglátóipari egységhez hasonlóan a mostani időkben különösen költségesek. Kovács Gábor ezt kandallóval oldotta meg. Ha mégsem lenne elégséges a közel 400 négyzetméter felfűtésére, akkor gázkazán segítségét veszi igénybe. A vendéglős büszke arra is, hogy a Covid-időszak nehéz napjai alatt nem kényszerült elküldeni egyetlen munkatársát sem.

A frisshirek.hu nemrégen adott hírt egy rangos szakácsverseny világdöntőjének magyar vonatkozásáról, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott hazánk csapata.

Fotó: Tenkes Csárda facebook-oldala