A gazdasági visszaesés, ami a járvány óta világszerte problémát okozott, hazánkban is magas inflációt okozott, amit most még jobban megemelt a tavaly kitört orosz-ukrán háború. Bár a legtöbb országban ezt csak az inflációt nem meghaladó mértékben kompenzálták, de ott a pénzromlás messze nem volt ilyen gyors, mint hazánkban. Ez mind összeadódott, és a pénzromlás óriási mértékben emelkedett, ami miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a dolgozók az Eurofound szakvéleménye szerint – írja a Portfolio.

Az EU-ban a legmagasabb minimálbért Luxemburg fizeti (2387 euró), ezután Németország (1981 euró) és Belgium következik (1955 euró).

A európai országos sorát Románia (606 euró), Magyarország (579 euró), majd Bulgária zárja a maga 399 eurójával. 

Bukó vásárlóerő

Az Eurofound külön hangsúlyozza, hogy további lépésekre lesz szükség a vásárlóerő jelentős csökkenésének megakadályozásához néhány magas inflációval érintett közép- és kelet-európai országban, köztük Magyarországon. De Csehországban, Szlovákiában, Észtországban és Litvániában is számítanak problémákra, így a kormányok ott is kényszerülhetnek még kiigazításokra.

Vagyis a már magas 2022-es infláció után még a kormány által várt 15 százalékos idei pénzromlás is ronthatja a minimálbéresek kereseteit.

Fotó: pixabay.com